Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин ще разговарят чрез видеовръзка на 7 декември, съобщава Ройтерс, цитирайки съобщение на Белия дом. Една от темите на разговорите ще бъде ситуацията в Украйна.

По време на разговорите Байдън ще потвърди подкрепата на САЩ за суверенитета и интегритета на Украйна, казва говорител на Белия дом. Двамата ще обсъдят още и стратегически въпроси, като например киберсигурността, както и изпълнението на споразуменията, които постигнаха по време на срещата си в Женева през юни.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди пред агенцията, че срещата ще се проведе на 7 декември, но засега още няма информация за точния час.

Разговорите идват в момента, в който 94 хил. руски военни се разполагат по границата с Украйна. Според украинските власти Москва се готви за мащабна инвазия към края на януари.

Преди дни Джо Байдън коментира, че очаква дълъг разговор с Владимир Путин, но няма да приеме "червените линии" на Кремъл. Той отказа да коментира какво точно подготвя неговата администрация по повод срещата, но са дискутирани възможности за налагане на още санкции срещу Русия с европейските партньори, информира Investor.bg.

Според АР не е обсъждан военен отговор, но ще има нови икономически санкции срещу Русия. През последните години САЩ наложи множество санкции, особено след анексирането на Крим, като повечето са свързани със замразяване на финансови активи, санкции срещу руски компании и забрана за влизане в САЩ на руски граждани. Европа също налага икономически санкции, като например изключването от финансовата система SWIFT, и други мерки.

Във Вашингтон се притесняват какви са намеренията на Русия в региона предвид анексирането на Крим през 2014 година, както и заради намесата на Москва в изборите в САЩ през 2016 година, за която твърдят американските служби за сигурност. В последните месеци кибератаките към САЩ от територията на Русия се увеличават, макар и Русия да отрича да са замесени в каквито и да е киберпрестъпления в САЩ.

Джо Байдън и Владимир Путин се срещнаха веднъж на живо във Женева това лято и за последно са разговаряли през юли. Американският президент се въздържа от

Коментари Напиши коментар

82

Анонимен

преди 1 месец

Ако някой иска да научи какво значи АНЕКСИЯ, нека прочете за края на кралство Хавай! Поучителна информация! После да се опита да сравни "анексията" на Кримската република, която с легитимен референдум стана република в състава на Руската федерация! Когато Крим е ОТВОЮВАН от руските войски през 18-ти век от жестокия враг на Русия - Кримскотатарското ханство, Юкрейн не е съществувала! На запад от Крим не е имало държава, били са Дикие степи!

81

Дядя Вова

преди 1 месец

Аз пък потвърждавам суврринитета на Тексас, Аляска, Уайоминг и всички останали онеправдани, окрадени и подтискани от Вашингтон щати в неравностойно положение.Свобода за цветнокожите, емигрантите и спрете най-сетне да биете и убивате ***. Искам и Свобода за Куба, Венецуела и Мексико )))

80

джо

преди 1 месец

до Анонимен 77 Явно тук някой си изтърва нервите . Не е редно това да е коментар на нормален човек. Редно ли е такъв коментар да бъде допуснат , нали има етични норми?