Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин каза, че Русия е готова да помогне за разрешаването на мигрантската криза на границата между Беларус и Полша, съобщи днес руската агенция РИА, като се позова на негово интервю по държавна телевизия, предаде Ройтерс.

Путин посочи, че от началото на мигрантската криза насам на два пъти е разговарял с беларуския лидер Александър Лукашенко, но най-напред научил за случващото се от медиите.

Президентът нарече обвиненията по адрес на Руската федерация за предполагаемо участие в ситуацията с мигрантите, създала се на границата между Беларус и ЕС, опит за прехвърляне на проблема "от болната глава на здравата", предаде ТАСС.

Руският държавен глава изрази гледната си точка в интервю по телевизия "Русия-1". Той каза, че западните държави сами са си виновни за избухналата криза и сами са създали условията за това, стотици хиляди хора да отидат там (на границата). А сега търсят виновни, за да свалят от себе си отговорността за случващите се събития, допълни Путин, цитиран от БТА.

Миграционната криза на границата на Беларус с Латвия, Литва и Полша, където мигрантите се втурнаха от началото на годината, рязко ескалира на 8 ноември. Няколко хиляди души дойдоха от беларуската страна до полската граница и не напуснаха граничната зона, някои от тях се опитаха да влязат на територията на Полша, счупвайки оградата с бодлива тел.

Страните от ЕС обвиняват Минск в умишлено ескалация на кризата и призовават за налагане на санкции. Лукашенко каза, че за това положение са виновни самите западни страни, заради чиито действия хората бягат от войната

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase