fallback

Руски опозиционен активист, който наскоро се кандидатира като антикремълски кандидат на изборите, твърди, че съпругата му е претърпяла предполагаемо отравяне при нападение, което той смята, че е било предназначено за него.

Алексей Тупицин и съпругата му Вера Кузакова се прибират в Сибир от конференция за правата на човека в Полша, когато тялото й се покрива с червени рани, наподобяващи изгаряния. Самолетът им вече бил направил междинно кацане на летище Шереметиево, Москва, преди да започне вторият етап от пътуването до град Иркутск.

52-годишният Тупицин казва, че двамата със съпругата му не са яли нищо, но са пили чай на летището, а жена му се е влошила в рамките на час, и е изпитвала "някои болезнени усещания, като парене" по различни части на тялото си.

Активистът има в себе си антихистамин, който жена му взима след като се появяват симптомите. По време на полета "ставаше все по-зле и по-зле", разказва той пред телевизия "Дожд". "Отрязахме чорапите й и имаше огромни петна по краката й."

Екипажът на самолета предлага аварийно кацане в Омск, но Тупицин отказва "заради репутацията му". Омск е градът, в който лекарите отрекоха, че Алексей Навални, руският опозиционен лидер, е бил отровен, след като се влоши рязко по време на полет до Москва миналата година. По-късно лекарите в Германия казаха, че е бил нападнат с нервно-паралитичното вещество новичок.

При пристигането в Иркутск веднага е извикана линейка, а лекарите казали на Тупицин, че тялото на Кузакова изглежда реагира на токсин. Активистът казва пред "Дожд", че жена му се възстановява вкъщи, но някои от раните по краката й все още кървят.

В интервю за Радио Свободна Европа той заяви, че вярва, че той е бил целта, а не съпругата му, и това може да бъде свързано с разследването му за спорната покупка на акции от страна на официални лица в петролна компания в района на Иркутск през 2000-те. Кузакова е дала проби в частна клиника в Иркутск и резултатите се очакват скоро, добавя Тупицин.

Тупицин се кандидатира неуспешно в изборите за долната камара на Държавната дума на Русия през септември. Непосредственото му подозрение, че съпругата му е могла да бъде отровена, е показателно за притесненията на опозиционните активисти след миналогодишната атака срещу Навални, който беше затворен по съмнително обвинение в измама в Русия, след като се завърна в Москва след лечение в Берлин.

Телефонни записи и данни от полети, разкрити от разследващия уебсайт Bellingcat, категорично показват, че зад покушението срещу Навални стои отряд на руското военно разузнаване ГРУ.

Критикът на Кремъл Владимир Кара-Мурза претърпя предполагаеми отравяния през 2015 и 2017 г., а писателят Дмитрий Биков през 2019 г. По време на посещението си в Полша Тупицин и Кузакова се срещнаха със Сергей Беспалов, бивш координатор на предизборния офис на Навални в Иркутск.

Беспалов избяга в Литва миналата година, след като беше осъден на две години и половина "ограничена свобода" заради кавга, която имаше с активист от руска националистическа група, която подкрепя президента Путин. Съгласно присъдата той беше задължен да не напуска Иркутск без разрешение или да напуска дома си след 23 часа.

През април Тупицин беше осъден на девет дни затвор за това, че призова хората да присъстват на митинг в Иркутска област, призовавайки за освобождаването на Навални.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

Анонимен

преди 2 години

До sofeto...Аз! Първо не наричай така Георги Димитров - велик български антифашист!Второ, той се е застъпвал за българи, попаднали в Сталинските зандани, за жалост не винаги успешно! Благой Попов беше приятел на баща ми. Когато се виждат за пръв път след освобождаването му след смъртта на Сталин, баща ми, човек с феноменална памет, не емогъл да го познае. Познал го е по гласа му! "И майка ми не ме позна" бил уте шаващият отговор. Почти 20 години в нечовешки условия - студ, глад, канче и лъжица!

117

Анонимен

преди 2 години

Тупицин - ясно! В превод - Тъпаков! Вероятно фамилна черта, щом е станала фамилно име!

116

Пич

преди 2 години

Да се забрани влизането на руснаци на територията на ЕС, и да се спусне отново желязната завеса. Това е единствения изход от тази ситуация. Пълна изолация на тази държава и това е. И преди Европа е оцеляла без връзки с СССР и Русия, и сега ще оцелее. НЕ става с добро, вече би трябвало на всички да им е ясно. Имаше някакви розови мечти на политиците в Европа, че Русия се е променила, че може да си подадем ръка, и други подобни глупости, сега вече на всички трябва да е ясно, че това е утопия.

fallback