Снимка: БГНЕС

Кремъл определи смъртността от COVID-19 в страната като "висока", а нивото на ваксинация в страната като "неприемливо" ниско, въпреки че отхвърли нови ограничения, за да защити икономиката.

В понеделник официалните лица регистрираха 957 нови смъртни случая от COVID-19 за 24 часа, с което общият брой на смъртните случаи в страната достигна 217 372 - най-високият брой в Европа – докато властите са обвинявани, че омаловажават сериозността на епидемията в Русия.

При по-широко определение на смъртните случаи, свързани с вируса, статистическата агенция Росстат заяви в петък, че до края на август в Русия са починали повече от 400 000 души от коронавирус.

Нарастващият брой на жертвите на вируса идва в момент, когато руската ваксинационна кампания е в застой. Към понеделник малко над 30 % от руснаците са били напълно ваксинирани, според уебсайта Гогов, който обобщава данните за COVID-19 от регионите.

"Да, наистина, нивото на ваксинация, което имаме, е ниско, неприемливо ниско", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери, като каза, че това е причината за "толкова високата смъртност".

Той обаче отхвърли идеята, че властите могат да направят повече, като заяви, че са направили всичко възможно, за да дадат на обществеността възможност да "спаси животите си, като се ваксинира".

Той добави, че задачата на Кремъл е да балансира между ограничаването на разпространението на вируса и гарантирането, че "икономиката продължава да работи".

Въпреки че от месеци са налични няколко разработени в Русия ваксини, властите се борят да ваксинират скептично настроеното към ваксините население.

Независими проучвания показват, че повече от половината руснаци не възнамеряват да се ваксинират.

Рязкото увеличаване на броя на заразените не е довело до реални пандемични ограничения за овладяване на разпространението, въпреки че в няколко региона отново са въведени QR кодове за достъп до обществени места.

Столицата Москва засега се въздържа от връщане на ограниченията, но в понеделник обяви, че ще открие две дузини места в града, където жителите ще могат да получат безплатни експресни тестове.

Длъжностни лица заявиха, че допълнителните обекти ще позволят на властите "напълно да избегнат въвеждането на строги ограничения" и "да не навредят на икономиката на града".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase