Снимка: БГНЕС
fallback

Два часа продължи срещата "на четири очи" между президентите Джо Байдън и Владимир Путин. Руският президент даде пресконференция и обяви, че посланиците на САЩ и Русия се връщат на мястото си по служба.

"Това показва, че дипломацията отново ще има роля в отношенията между двете държави", коментира бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него новината от срещата е самата среща.

"Тя се случва в най-ниските отношения между САЩ и Русия от Студената война насам. Срещата, която е по инициатива на САЩ, показва желание за диалог, ясно е, че само налагането на санкции капсулира Русия, което прави комуникацията трудна", подчерта Керемедчиев.

Той уточни, че удължаването на Договора СТАРТ-3 за пет години ще помогне на двете държави да се справят с други кризи, които имат, като пандемията например, защото разходите на двете държави за поддържане и разполагане на все повече ядрени сили са непосилни.

"Така и двете икономики си дават глътка въздух, стискайки си ръка за неразпространението на ядрени оръжия в по-голям мащаб", коментира бившият заместник-външен министър.

Според него обаче е рано да се говори за затопляне на отношенията между САЩ и Русия

"Фактът, че Байдън изчаква Путин да завърши своята пресконференция, за да започне той, говори за разделение и се дава сигнал, че няма пряк диалог", анализира Керемедчиев извън думите отношенията между двамата лидери.

Но е убеден, че самото желание и провеждането на срещата показва, че в крайна сметка демократите ще бъдат много по-яростни противници на режима на Путин, но от друга страна, не искат да затворят тази врата, тъй като конфронтация с Русия и с Китай ще намали възможността да се противодейства на двете държави, които трупат и оръжие, и сили в света.

"Докато всички говорят за Русия, Китай разшири своята възможност за събиране на информация чрез шпионска мрежа и посолства и съответно укрепи своя военноморски флот, където се очертава най-голямата конфронтация със САЩ", припомни Керемедчиев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и санкциите по закона "Магнитски". Определи ги като "атомна бомба, която гръмна в българския политически живот точно навреме".

"Законът "Магнитски" не е съдебно решение, това е политически акт. С подписа на Байдън се показва, че няма да се търпи корупцията, която достига безпрецедентно ниво. Действията са плод на много дълбоко проучване, за да се извадят всички тези фирми и български граждани, работено е повече от година", отбеляза Керемедчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 2 години

Ходят американците, ходят, та накрая пак на Вова на дедовия отиват.

13

Анонимен

преди 2 години

Милен Керемидата-едно видно евроатлантическо цукало,което се храни с пещерна русофобия.При едно разведряване на международната обстановка,каквото всеки нормален човек желае,такива пусерковци като тоя ще почнат да ровят по кофите за смет,че те за друго не стават.Жалко продажно нищожество,което за пет цента продава и майка си.

12

Анонимен

преди 2 години

Кой поиска срещата?Който я е поискал, очевидно има проблеми.

fallback