Снимка: БГНЕС
fallback

Руските агенти, които са следили опозиционерът Алексей Навални преди той да бъде отровен с "Новичок" през август,  също са следили и журналист, който се е разболял тежко, със симптоми, подобни на тези, причинени от нервно-паралитичното вещество, твърди разследващата организация Bellingcat.

Дмитрий Биков, автор и журналист, който е открит критик на президента Владимир Путин, прекарва пет дни в кома, след като се разболява на борда на самолет по време на лекционна обиколка през 2019 г.

Лекарите приписват заболяването на бактериално хранително отравяне. Но болестта и обстоятелствата силно приличат на случая с Навални, който миналата година се разболя на борда на вътрешен полет и беше хоспитализиран в кома, преди да бъде прехвърлен в Германия за лечение, където лекарите разкриха, че той е бил отровен със създадения от СССР агент "Новичок".

Bellingcat, базирана в Амстердам международна организация, която се фокусира върху разследвания с отворен код, идентифицира няколко предполагаеми агенти на Федералната служба за сигурност на Русия, които са следили Навални директно преди отравянето му. В доклад от сряда организацията твърди, че записите на клетъчни телефони и покупките на самолетни билети показват, че двама от тези агенти са пътували до същите градове, в които е бил и Биков по това време.

Навални прекара пет месеца в Германия, възстановявайки се от отравянето. Той беше арестуван при завръщането си в Русия през януари и впоследствие беше осъден да прекара две години и половина в затвора с мотива, че възстановяването му в Германия нарушава условна присъда за присвояване на средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

вот кокие они шпиони

преди 2 години

От Ръководствот: вярното е истина която може да надскочи всякак лъжа! Да бе да. Чкайки Маршрутка- агентите следили 8 души, трамвай - 40, влак - 150, самолет - 300. Обаче докато чкали внуците си пред децката градина - 150 малки невинни дечица били зорко следени; децата си пред училището - 500, а пред университета - 1889 студента. а на мездународното поле в Люксенбург 12 000 гражданина били следени, в ЕУ- 250 мильона, в Индия 1.8Милярда, Китай 2а милярда. Изобще тиа двамата с Новичока и Въшкитеце

12

Анонимен

преди 2 години

Тръбата е готова !Навални го отровиха както и скрипала Ми6!Това което го пишете дори и луд човек няма да повярва!Смешни сте!

11

Алегория

преди 2 години

Акото отдавана е в канала, а смрадта още се носи!

fallback