Снимка: БГНЕС
fallback

Френски и германски ютубъри, блогъри и инфлуенсъри са получили предложения за спонсориране от предполагаема британска PR агенция с очевидни руски връзки, за да излъжат своите последователи, че ваксината на "Пфайзер" е отговорна за стотици смъртни случаи.

Fazze - "платформа за маркетинг на влиянието, свързваща блогъри и рекламодатели", твърди, че е базирана на улица Percy 5 в Лондон, но не е регистрирана там. Във вторник тя затвори уебсайта си и направи акаунта си в Instagram личен.

Агенцията се свърза с няколко френски здравни и научни ютубъри миналата седмица и ги моли, на лош английски, да "обяснят, че смъртността сред ваксинираните с "Пфайзер" е почти 3 пъти по-висока от ваксинираните от "АстраЗенека".

Казано е на инфлуенсърите да публикуват връзки в YouTube, Instagram или TikTok към репортажи в Le Monde, на Reddit и на уебсайта Ethical Hacker за изтекъл доклад, съдържащ данни, които уж обосновават твърдението.

Статията в Le Monde е за данни, за които се съобщава, че са откраднати от руски хакери от Европейската агенция по лекарствата и по-късно публикувани в Dark Web. Не съдържа информация за смъртността. Страниците на другите два сайта са изтрити.

Инфлуенсърите са помолени да кажат на своите абонати, че "основните медии игнорират тази тема", и да попитат: "Защо някои правителства активно купуват ваксината "Пфайзер", която е опасна за здравето на хората?"

Краткото изложение включваше и молби "да се държат така, сякаш имат страст и интерес към тази тема" и да избягват да използвате думите "реклама" или "спонсорирано" в публикации или видеоклипове, защото "материалът трябва да бъде представен като ваш собствен независим поглед".

Снимки на имейлите бяха публикувани в Twitter от Лео Грасет, популярен френски научен ютубър с близо 1,2 милиона абонати. Грасет заявява, че кампанията има "колосален бюджет", но агенцията отказва да идентифицира своя клиент. Той каза, че профилите в LinkedIn на предполагаемите служители на агенцията, които е успял да намери по-късно, са изчезнали, но не преди да забележи, че "всички там са работили в Русия".

C'est étrange.
J'ai reçu une proposition de partenariat qui consiste à déglinguer le vaccin Pfizer en vidéo. Budget colossal, client qui veut rester incognito et il faut cacher la sponso.
Éthique/20. Si vous voyez des vidéos là dessus vous saurez que c'est une opé, du coup. pic.twitter.com/sl3ur9QuSu

— Léo Grasset (@dirtybiology) May 24, 2021

Френският сайт за разследващи новини Numerama също публикува извлечения от борсите, включително увещанието на Fazze да "насърчава зрителите да правят свои собствени заключения, да се грижат за себе си и близките си".

Et Ça Se Dit Médecin, стажант в болница с повече от 85 000 последователи в Instagram, каза пред френския BFMTV, че му се предлагат 2050 евро за 30-секундно видео по темата в профила му.

Междувременно френският министър на здравеопазването Оливие Веран заяви пред BFMTV: "Не знам откъде идва това предложение за партньорство - Франция или от чужбина. Жалко е, опасно е, безотговорно и не работи."

Мирко Дрочман, германски ютубър с 1,5 милиона абонати, също публикува снимка на имейл с молба да участва в "информационна кампания" за "значителен брой смъртни случаи" след ваксинация с "Пфайзер".

Sehr interessant: Eine Agentur meldet sich und fragt, ob ich Teil einer „Informationskampagne“ sein will. Es geht darum, einen Link zu angeblich geleakten Dokumenten zu Todesfällen bei Corona-Impfungen zu teilen. Gegen Geld. Sitz der Agentur: London. Wohnort des CEO: Moskau. pic.twitter.com/5x0Wqx79oZ

— Mirko Drotschmann (@MrWissen2Go) May 18, 2021

"Моля, изпратете ни статистика за възрастта на вашите абонати и колко ще струва", завършва имейлът. Френският разследващ уебсайт Fact & Furious публикува писмо, в което описва бюджета на Fazze като "значителен", а таксата като "тарифата, която желаете".

Според LinkedIn ръководството на Fazze идва от Москва и е работило за агенция, за която се твърди, че е основана от руски предприемач.

Френските медии посочиха приликите между съобщението на Fazze и официалния акаунт в Twitter на руската ваксина "Спутник V" - вирусна векторна ваксина, подобна на "АстраЗенека" - която многократно твърди, че "данните от реалния свят" показват, че те са "по-безопасни и по-ефективни" от иРНК ваксините.

Проучване от ЕС миналия месец обвини руски и китайски медии във "финансирана от държавата дезинформация", насочена към посяване на недоверие към западните ваксини чрез сензация на опасенията за безопасност, създаване на "необосновани връзки между препаратите и смъртните случаи в Европа" и насърчаване на руските и китайските ваксини като по-добри

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

СЕРЕГЕЙ

преди 2 години

...руснаците никога не крадат,а винаги си вземат каквото ѝ е нужно и никога не лъжат,ты като те просто така си дишат...

94

те са майтапят

преди 2 години

а хайванската руска ваксина хич не я купуват..ха.ха.ха.ха

93

Дебил

преди 2 години

До ДодоАко беше следил информациите за Новичок, щеше да знаеш, че формулата му я има публикувана в Интернет. Има количества в Чехия, Полша, Германия, Великобритания, САЩ. Защо решиха, че руски агенти са отровили някого с новичок е една голяма загадка. Когато твърдиш, че някой е направил нещо си задай въпроса - кой има полза от това? Всичко останало е пропаганда и промиване на малкото останали мозъци в Европа. )))))))

fallback