Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Улична графит, изобразяващ Алексей Навални, който се появи за една нощ в Санкт Петербург, просъществува едва няколко часа преди общински работници да бъдат изпратени да го боядисат.

На стена бе изобразен  арестуваният руски опозиционен лидер, който се усмихва, а с ръцете си образува сърце. До него се вижда лозунгът "Герой на ново време". Полицията обаче светкавично е била предупредена и работници пристигнали 90 минути по-късно, за да покрият графита с жълта боя.

44-годишният Навални, най-яростният критик на президента Путин, излежава две години и половина по обвинения в измами, които според него са политически мотивирани. Той обвини Кремъл в опит за убийство с нервнопаралитичното вещество "Новичок".  Разбира се, властите в Русия отричат да са замесени.

Действията на Кремъл срещу Навални продължиха, когато служители наредиха на неговите регионални бюра за кампании и неговата антикорупционна организация FBK да преустановят всички дейности. Съд решава дали да ги забрани като "екстремистка група", което може да доведе до десетгодишни присъди за помощниците на Навални.

Десетки привърженици на Навални бяха арестувани през последните дни. В Мурманск, в далечния север на Русия, бяха взривени местните офиси на кампанията му. Никой не пострада.

Руското министерство на правосъдието също обяви Meduza, популярен уебсайт за опозиционни новини, за "чуждестранен агент". Иван Колпаков, неговият редактор, каза, че това вероятно ще изплаши рекламодателите и ще бъде принуден да го затвори.

33-годишната Любов Собол, ключов съюзник на Навални, заяви, че премахването на стенописа е символично за управлението на Путин. Тя написа в Twitter: "Така те превръщат всичко живо и красиво в безлично и мъртво. За нас Русия е за щастие, а за тях е за мрак и стагнация."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар