Дмитрий Рогозин. Снимка: архив, БГНЕС

Руската космическа агенция обяви, че се надява да изстреля собствена орбитална станция през 2025 г. Това се случва в момент, когато Москва обмисля дали да напусне програмата на Международната космическа станция (МКС) и да продължи със самостоятелна, предаде Франс прес.

Шефът на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин заяви, че се работи по първия модул на бъдещата станция, след като по-рано руски представители предупредиха, че се обмисля изтегляне от МКС – един от малкото успешни примери за сътрудничество със Запада.

Плановете бяха обявени в момент на увеличено напрежение заради обвинения в шпионаж срещу Москва, струпване на руски войски на границата с Украйна и влошаване на здравето на критика на президента Владимир Путин – Алексей Навални, предаде БНР.

Още по темата
"Първият модул на новата Руска орбитална станция се изработва", написа Рогозин в Телеграм – мобилно приложение за съобщения.

Той добави, че руската космическа корпорация „Енергия“ се стреми през 2025 г. да има модул, който е готов за изстрелване.

МКС, която бе изстреляната през 1998 г. с участието на Русия, САЩ Канада, Япония и Европейската космическа агенция, е един от най-амбициозните проекти за международно сътрудничество в човешката история, посочва АФП.

Преди дни руският вицепремиер Юрий Борисов заяви, че Москва обмисля дали да не напусне програмата на МКС през 2025 г. заради остаряването на станцията.

Роскосмос обяви в понеделник, че още не е взето решение за напускане на МКС.

"Когато вземем решение, ще започнем преговори с нашите партньори за формите и условията на сътрудничество след 2024", обяви агенцията пред АФП.

Русия изгуби монопола си за пилотирани полети до МКС по-рано тази година след първата успешна подобна мисия на частната американска компания "Спейс екс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase