Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Решението на Чехия за експулсиране на 18 руски дипломати заради обвинения в шпионаж е провокация, заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин, цитиран от Франс прес.

Oще по темата

"Категорично не сме съгласни с такива заключения" за руските дипломати, каза Дмитрий Песков. Той подчерта, че "това е провокация и неприятелски акт", предаде БТА.

САЩ стоят зад информационната кампания на Чехия срещу Русия и всичко това се прави за отвличане на вниманието от натрупалите се в западните страни проблеми, заяви от своя страна говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, която участва в предаване по телевизия "Русия 1".

В събота Чехия обяви за персона нон грата 18 руски дипломати, които според нейното разузнаване са замесени в експлозия в склад за експлозиви в страната през 2014 г., при която загинаха двама души.

Русия реагира вчера, като обяви изгонването на 20 служители на чешкото посолство в Москва. Чешките дипломати трябва да напуснат Русия до края на днешния ден.

В посолството на Прага в Москва са работили близо 30 служители, командировани от Чехия, и сега там остава да работи само консулският отдел, обясни чешкият вицепремиер Ян Хамачек, който е и изпълняващ длъжността външен министър. Чешкото външно министерство планира да изпрати в Москва част от дипломатите, работещи в генералните консулства на страната в други руски региони.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен"Знае се кои са, сега Русия може да докаже, че не са те."Русия нищо не трябва да доказва. От римско време в правото съществува презумпция за невиновност - обвинителите трябва да докажат, че има извършено престъпление, а не обвинените да доказват, че са невинни. А в случая няма никакви доказателстваСъшита с бели конци история за угода на американците

58

Анонимен

преди 3 години

До Агент 3.14"уважаеми Кучков /пес =куче/"Пес може да е куче на бг, но на руски е "пьос" - пише се с "е" с две точки. Популярната руска фамилия Песков не произлиза от пес, а от старото име Феспесий - може да се срещне при руските класици - съкращава се като Песий = оттам децата на Песий са Пескови

57

Боряна

преди 3 години

Тези двамата са най-нелепите шпиони с провалени мисии. Голям смях!

fallback