Снимка: Bulgaria ON AIR

Русия заплашва Украйна с война. Какви са рисковете за България?

"Двете страни се заплашват взаимно и изглеждат много сериозни. За съжаление, положението на руско-украинската граница е деликатно и напрегнато. Половината украински военни сили са на бойна позиция. Вчера разположиха отделната мотопехотна бригада на десен сектор. От своя страна Русия е разположила, според едни източници, 50 батальонни тактически групи, според други - 23. Но дори 23 са твърде голяма сила", коментира политическият анализатор доц. Валентин Вацев в ефира на "България сутрин".  

По думите му причината за конфликта е не толкова характерът на участващите страни, колкото фактът, че съвсем скоро в Северно море ще завърши успешното строителство на "Северен поток 2".

Още по темата


"Това означава, че Русия ще бъде провокирана да навлиза всячески в украинска територия, за да бъде в ролята на агресор. Когато Европа признае Русия за агресор, това означава, че поддръжниците на "Северен поток 2" в Германия ще трябва да замълчат и той няма да бъде завършен", допълни доц. Вацев.

Той е категоричен, че и двете страни демонстрират готовност за война.

"Има сигурни доказателства, че НАТО няма да воюва, обещанията на САЩ са реални", заяви експертът пред Bulgaria ON AIR.

Относно рисковете за България, той коментира, че идват от необходимостта бъдещото българско правителство да поема ангажименти в конфликта между двете страни. Според него правителството трябва да поеме североатлантически ангажименти и да участва в антируската кампания, която се разгръща.

"Има 3 предпоставки и 3 условия за втора Студена война. Първата е пълното сатанизиране и демонизиране на двете страни взаимно. Втората е ефективно икономическо разделение на световете. Третата я наблюдаваме сега - влизане в конфликт, в който двете страни балансират на ръба на войната, но конфликтът се разрешава спокойно, но след него е известно какво може и какво - не", обясни доц. Вацев пред водещата на "България сутрин" Мария Константинова.

Той е категоричен, че Балканите сa най-нервното място в Европа и че грешките тук имат отзвук навсякъде.

Коментари Напиши коментар

113

Прав е Вацев,

преди 3 седмици

когато заклещиш едно куче в ъгъла, то започва да хапе! Какво искат краварите, да влязат в Русия, както влезе Хитлер ли? Парен каша ***, руснаците се калиха във войната, краварите война не са виждали, най добре да си седят на задниците, иначе ще усетят какво е война.

112

Питам

преди 3 седмици

Ами Русия защо се поддава на провокации ? А де ! Нали са най големите миролюбци , ама само за войни мислят.

111

Анонимен

преди 3 седмици

Е па таа си е комунистичко-фашистачка.