Снимка: БГНЕС

Излежаващият присъда в лагер Алексей Навални съобщи, че здравето му рязко се е влошило заради прищипан гръбначен нерв, пише "Комерсант". Руският вестник цитира коментар на експерт невролог, според когото животът на опозиционера не е застрашен, но може би ще се наложи да бъде опериран в специализирана клиника.

Адвокатка на Навални заяви вчера, че той има остри болки в гърба и проблеми с краката, но не получава от седмици исканата медицинска помощ, напомня печатът.

Здравословното състояние на опозиционера е задоволително, увери обаче Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН), след като в сряда негови близки биха тревога и казаха, че в лагера здравето му се влошава. През февруари руски съд замени условната присъда на Навални за измами с ефективна заради предполагаеми нарушения на мярката за неотклонение.

В писма до началника на лагера критикът на Кремъл настоява за "адекватно лечение", освен това иска да бъде спряно "мъчението" нощните проверки в лагера, при които го будят всеки час, заради статута му на "склонен към бягство". Игор Каляпин от президентския Съвет по правата на човека (СПЧ) нарича лишаването от сън "едно от най-жестоките изтезания", посочва "Комерсант".

"Ако това е истина, става дума за нарушение на закона, целящо да подкопае психичното здраве на осъдения", казва Каляпин и уверява, че в такъв случай незабавно ще бъде информиран ръководителят на СПЧ Валерий Фадеев, съветник на Владимир Путин.

В писмата си до затворническите власти Навални изобщо не настоява да бъде освободен, такова нещо няма и в отвореното писмо на общественици в негова защита. При все това физическото състояние на опозиционера за пореден път става движеща сила на политическа кампания, лансирана от неговите структури в Русия, отбелязва всекидневникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase