Снимка: архив, БГНЕС

Уреждането на косовския въпрос хронично буксува, а въпросът за отговорността за щетите, които НАТО нанесе на системата на международните отношения и на народа на бивша Югославия, и досега остава открит, заяви на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Захарова каза, че въоръжената операция на НАТО преди повече от 20 години, предприета, за да прекрати конфликта в Косово, се е превърнала в трагедия, чиито дългосрочни последици още се чувстват.

"Един от главните уроци от нея, който е потвърден от буксуването в решаването на косовския проблем, е в това, че беззаконието и произволът не са способни да решат нито една задача, а само утежняват ситуацията. Въпросът за отговорността на северноатлантическите съюзници за щетите, нанесени на международните отношения и на конкретната страна, остава открит", заяви Захарова по повод годишнината от бомбардировките на НАТО над Съюзна Република Югославия, започнали на 24 март 1999 г.

Тя подчерта, че тази операция на НАТО е била първият акт на агресия срещу независима държава в Европа след Втората световна война. По нейните думи тогава е започнала подмяната на легитимните механизми, регулиращи международните отношения, с "циничен произвол, прикриван с пропаганден фалш за някаква хуманитарна катастрофа в сръбската област Косово".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase