Снимка: БГНЕС
fallback

Алексей Навални бе преместен отново на неизвестно място, съобщи адвокатът му, след като не го откри в килията му. Но няколко дни по-късно самият той разкри къде е. Оказа се, че той все още е в концлагерът на 100 километра от Москва.

Oще по темата

"Три неща не спират да ме изумяват. Звездното небе над нас, категоричният императив вътре нас и удивителното усещане, когато прекараш дланта си по прясно обръснатата си глава. Поздрави на всички от "Сектор за засилен контрол А", написа Навални в профила си в Instagram, публикувайки своя снимка с гола глава. "Принуден съм да призная, че руската затворническа система успя да ме удиви. Не съм си и представял, че на 100 км от Москва може да се устрои истински концлагер. Никакво насилие, дори и намек за такова не съм видял засега,  макар че по напрегнатите пози на затворниците, стоящи "мирно", страхувайки се да си обърнат главата, с лекота вярвам на многобройните истории, че тук, в ИК-2 "Покров", до неотдавна хора са били пребивани почти до смърт с дървени чукове. Сега методите са се променили и, честно казано, дори не си спомням за друго място, където всички да говорят така учтиво и по някакъв начин, приветливо. Така наричам новия си дом - "нашият приятелски концентрационен лагер", пише още Навални.

На ръждясалите порти на Наказателна колония № 2 мрачните служители на затвора във военни облекла отблъскват нежеланите посетители. Свирепо изглеждащо куче с къса каишка лае предупредително, докато охраната проверява  паспортите на журналистите на CNN, преди да ги пусне в прословутия лагер, където главният опозиционен лидер на Русия Алексей Навални ще прекара следващите две години и половина.

Животът вътре е скрит от погледа на обикновените хора, зад високи метални огради и бодлива тел, заобикалящи това порутено на вид съоръжение.

В поста си Навални разказа и за първите си впечатления от "новия си дом":

"Режим, устав, разпределен ден. Буквално изпълняване на безкрайните правила.  Псувните и жаргона са забранени. И тази забрана строго се спазва. Представяте ли си затвор, където няма ругатни? Просто страшно.

Видеокамерите са навсякъде, всички са следени и при най-малкото нарушение се прави рапорт. Струва ми се, че някой горе е прочел "1984" на Оруел и е казал: "Да, страхотно. Да го направим". Възпитание чрез обезчовечване.

Но ако се отнасяте към всичко с хумор, тогава можете да живеете. Така че като цяло всичко ми е наред.

Има дори и цветни моменти в черно-белите делници. Например, на гърдите ми има табелка с името и снимката, подчертана с красива червена лента. Нали съм склонен към бягство, помните ли?

През нощта през час се събуждам, до кревата ми стои мъж в куртка. Снима ме и казва:"Два часа и трийсет минути, осъденият Навални. Отбелязан в профилактическия отчет като склонен към бягство. Налице."

И аз отново спокойно заспивам с мисълта за това, че има хора, които бдят за мен и никога няма да ме загубят. Яко, нали?"

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Алексей Навальный (@navalny)

Животът в затвора в град Покров за Навални може да стане още по-банален, стресиращ и евентуално опасен според един бивш затворник.

Константин Котов изтърпя две нещастни присъди - първата за четири месеца, втората за шест месеца - в Наказателна колония № 2 за нарушаване на руските антипротестни закони. За последно той е освободен през декември и се притеснява, че може да върне отново там, но все пак се съгласява да говори пред CNN и да се разходи из колонията, за да обясни как работи тя отвътре.

"Още през първите минути, щом стъпите тук, изпитвате психически и морален натиск", казва той. "Принудени сте да правите неща, които никога не бихте правили в нормалния живот. Забранено ви е да говорите с други осъдени. Принуждават да научите списъка с имената на служителите. Цял ден сте на крака, от 6 сутринта до 22:00 Нямате право да седнете. Не ви позволяват да четете, не ви позволяват да напишете писмо. Това може да продължи две седмици, може да продължи три седмици."

Навални бе изпратен в затвора, след като московският съд замени условната му присъда с присъда в затвора поради нарушения на пробацията.  Той беше арестуван, когато се върна в Москва от Германия, където се лекуваше от отравяне с "Новичок".

Опозиционерът обвинява руските служби за сигурност, че са го отровили с "Новичок", поставен в бельото му. САЩ и Европейският съюз до голяма степен са съгласни и са санкционирали група руски служители за тяхното участие.

Първоначално руските власти не искаха да кажат къде точно се намира Навални, отказвайки да кажат дори на адвокатите му и на членовете на семейството му.

"Изтезания чрез телевизия"

Котов обяснява, че затворниците спят в стаи, като от казарма, пълни с железни двуетажни легла. Около 50 до 60 мъже спят в една стая и всеки разполага със съвсем малко жилищна площ.

"Ставате в 6 сутринта, излизате на двора и слушате националния химн на Русия - всеки ден химна на Руската федерация", разказва той. "Не можете да пишете, не можете да четете. Аз гледах телевизия почти цял ден - само руски федерални канали. Това е изтезание чрез телевизия."

Това, което той нарича "ежедневна безсмислена дейност", задава тон, но след това има постоянни корекции за всяко възприемано неправомерно действие. "Бях порицан, че не поздравих служител и че най-горното ми копче бе разкопчано", каза Котов. Най-малкото нарушение може да прати даден затворник в изолация в продължение на месеци.

Редът се поддържа както от пазачите на затвора, така и от затворниците, известни като "санитари", които си сътрудничат с администрацията на затвора. Въпреки че санитарите също са осъждани, казва Котов, те докладват за всеки, който не спазва правилата. "Те са като шпиони, които следват всяка ваша стъпка и ги докладват на администрацията", обяснява бившият затворник.

Александър Калашников от федералната пенитенциарна служба (ФСИН) заяви, че с Навални се работи като с всеки друг затворник. "Всичко се прави в рамките на закона и действащото законодателство," заяви той пред журналисти в края на февруари.

"Империя на страха"

Насилието може да бъде често срещано в руските затвори. Тревожно видео, публикувано от руския разследващ вестник "Новая газета", показва затворници, бити от охраната в колония в Ярославъл, района до лагера на Навални. Руски съд осъди няколко души за побоя, но бивши затворници твърдят, че това не е изолиран случай.

Котов казва, че е виждал затворници, бити от санитари в Наказателна колония № 2. Най-често те отвивали крак на стол и удряли хора по петите - болезнено и незабележимо - споделя той пред CNN.

В публикацията си в Instagram Навални заяви, че все още не е станал свидетел на насилие, но "лесно вярва на многобройните истории" за жестокост в колонията поради страха, на който е станал свидетел сред останалите затворници.

Котов казва, че се страхува за психическото състояние на Навални, а не за физическото му здраве, тъй като заради популярността му служителите няма да искат физическото му нараняване. "Те искат да го лишат от гласа му", на мнение е бившият затворник. "Това е тяхната цел."

Експертът по правата на затворниците Петър Курянов от Фондацията за защита на затворниците заяви, че ситуацията е "много опасна" в затворническия лагер, който той нарича "империя на страха".

"Трудно е да останеш там и да се държиш хладнокръвно, и да не реагираш на провокации", казва той пред CNN. "Психологически е изключително трудно. Възможно най-малкото нарушение може да доведе до сериозни физически щети на осъден."

Вътре в лагера затворниците може да бъде накарени да почистват пода с четки за зъби и други унизителни и безсмислени задачи, предназначени да скършват достойнството ти, каза Курянов.

"Не изключвам, че Алексей може да стане жертва на нервен срив", добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

160

Навални е щастливец!

преди 3 години

Той имаше късмет та се спаси, но днес агенция ФАКТОР публикува съобщение на Дейли Мирър, където руски анонимен служител на Службите съобщава, че убиеца Путин е поръчал още 6 убийства, като съобщава имената на поръчаните. Същият служител преди е предупредил за отравянето на Скрипал.

159

Анонимен

преди 3 години

"Ставате в 6 сутринта, излизате на двора и слушате националния химн на Русия - всеки ден химна на Руската федерация"Този наистина трябва да го експулсират от Русия и да не му дадат повече да се върне в родината си.

158

Българин

преди 3 години

Ужас. Галеното момченце на запада се е разгейщил толкова, че работата за родината му вече му се струва като робски труд.Ами парите дето ги получаваше през неговото НПО, за да зароби Русия, сега ще ги изработва със задните си части в затвора.

fallback