Снимка: БГНЕС

В Русия по време на протести срещу ефективната присъда на Алексей Навални са арестувани над 1400 души.

Хиляди излязоха по улиците на Москва, Санкт Петербург и други градове, за да се обявят за незабавното освобождаване на опозиционера.

Още по темата

Вчера московски съд осъди Навални на 2 години и 8 месеца затвор по обвинение в нарушаване на мярка по негова условна присъда, съобщава БНТ.

Въпреки че центърът на Москва беше отцепен от полицията, привърженици на най-яростния критик на Кремъл се събраха на демонстрации. Кадри от протестите показват брутално полицейско насилие срещу демонстрантите.

Само в Москва задържаните са над 1050, около 250 са арестуваните в Санкт Петербург.

Съединените щати, Германия и Франция разкритикуваха днес осъждането на руския опозиционер Алексей Навални на повече от две години затвор и призоваха за незабавното му освобождаване, предаде Франс прес.

"Повтаряме призива си към руското правителство да освободи незабавно и безусловно г-н Навални, както и стотиците други руски граждани, арестувани през последните седмици, за това че просто са си упражнили правата, в това число свободата на изразяване и на мирно събиране", каза в комюнике държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

"Днешната присъда срещу Алексей Навални е тежък удар по основополагащите свободи и правовата държава в Русия", реагира в "Туитър" германският външен министър Хайко Маас.

"Осъждането на Алексей Навални е неприемливо. Политическите разногласия не са престъпление. Призоваваме за незабавното му освобождаване. Спазването на човешките права като това на демократична свобода не подлежи на обсъждане", каза в "Туитър" френският президент Еманюел Макрон.

Говорителят на руското външно министерство заяви, че това е вътрешен въпрос за Русия и международната общност не трябва да се намесва в него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase