Снимка: Getty
fallback

Градът на Слънцето е дом на мистериозен руски култ - Църквата на Последния завет. Неговият водач Висарион е бил полицай, но сега вярва, че е второто пришествие на Исус Христос.

Последователите на Църквата на Последния завет живеят мирно в отдалечена част на Сибир. Но един ден през изминалия септември силите за сигурност навлизат в обществото им и арестуват Висарион. Бивши членове на култа разкриват, че сектата имала мрачни тайни, а лидерът й не е този, за който се представя.

Исус или шарлатанин е Висарион?

Близо 4000 последователи на Църквата на Последния завет живеят в Града на Слънцето и заобикалящите го села. Сред тях е и Иляна, която е едва на 17 когато за първи път среща Висарион през 1995 г. "Когато го видях с тези сини очи, сълзите ми веднага потекоха. Той ме прегръщаше, а аз се усмихвах. И двамата ридаехме", спомня си Илияна. "Живях чрез друг начин на мислене, друга енергия. Вече не плачех. Тренирах бойни изкуства. Плачът не беше нещо обичайно за мен."

Преди да се превърне във Висарион, Сергей Тороп е ченге от пътна полиция.

Той губи работата си през 1989 година и споделя, че е почувствал "пробуждането" малко преди пълния колапс на СССР. През 1991 г. за първи път основава църквата си. Руските медии съобщават, че в оригиналната идеология на култа Висарион твърди, че Исус бди над хората от орбита близо до Земята, а Дева Мария "управлява Русия", но по-късно самият той се обявява за Исус През 2017 година BBC се опитва да хвърли повече светлина около мистериозния гуру. Когато е попитан дали е син на Бог, гуру или реинкарнация на Исус, той отговаря: "Това не са важни въпроси. По-добре да не отговарям. Дървото се определя от плода, не от името си."

Църквата на Висарион е основана върху 18-те тома на Последния завет, които той пише. Идеите в тях са взаимствани от православното християнство, смесено с малко будизъм и идеи за опазване на околната среда. Илияна е една от първите, които отиват в Сибир през 90-те години, за да построят Града на Слънцето. "Бяхме голям екип. Аз отидох със съпруга си, живеехме в брезентова военна палатка за 8 души. Сложихме печка и изкарахме зимата там", разказва тя.

Но миналият септември мирът в обществото на Илияна бил прекратен. Въоръжени агенти на ФСБ нахлуват в Града на Слънцето. Заедно с Висарион те арестуват и Владимир Ведерников - главата на Църквата на Последния завет, както и Вадим Редкин - бивша поп звезда и дясна ръка на Висарион. Тримата мъже са обвинени в пране на пари и причиняване на физически и психически травми на своите последователи.

Хората, които все още живеят в Града на Слънцето вярват, че живеят в утопия. Но бившите членове на култа имат други виждания за лидера.

"Беше трудно да си тръгна, защото родителите ми не ме пускаха. Трябваше да намеся полицията, да подам жалба, че не ми дават документите", разказва Анастасия, която идва в Града на Слънцето с майка си, когато е едва на 12 години. Тя бяга от там три години по-късно. "По това време майка ми беше на 30 г. Най-вероятно е вярвала в тази фантазия, защото разводът не й се отрази добре, а да живееш в Минск с две деца не беше лесно", казва тя.

През първите години последователите на култа могат да се хранят само с това, което сами са отгледали. По-късно това правило отпада.

"Избягах, защото не можех да живея така. Без месо, яйца, захар, брашно... Ние, децата, не вярвахме в това. Вярвахме, че родителите ни са изгубили ума си", споделя Анастасия.

Едно от най-големите обвинения срещу Висарион е, че той не е позволявал болните или ранените да получават медицинска помощ. Елена Мелникова е една от поне 8 души, които са свидетелствали срещу лидера. "Имаше безумни ситуации... родители и деца умираха, защото не получаваха медицински грижи", разказва тя пред BBC.

Елена живее 12 години със съпруга и децата си в Града на Слънцето. Тя разказва, че според текстовете на Висарион, тялото "само трябвало да се излекува", а болестите "били наказание за това, че плътта не успявала да бъде в едно с природата". Елена има списък с имената на всички деца, които са починали в следствие на това правило.

Александър Староверов живее в Града на Слънцето и работи като пресаташе. "Трябва да разберете, че въпреки че ни обвиняват в това, че забраняваме на хората да правят нещо или ги принуждаваме да правят нещо - това не е така. Няма подобно нещо в нашите учения", казва той. "Няма забрани. Има препоръки."

"Дадохме им 3000 рубли - една трета от парите, които получихме след като продадохме апартамента си, въпреки че не бях религиозна и бях против. Но съпругът ми си го беше наумил. Мозъкът му беше промит. Докато имахме пари, те постоянно ни караха да им даваме повече за "обещствения дом". Един ден отидох там, защото ми трябваше нещо. Беше есен, те тъкмо приключваха с вечерята. Видях колко много храна изхвърлиха. Тогава казах на една жена, че се радвам, че имаме още пари от апартамента. Че съпругът ми не е дарил всичко. Ние се хранехме с това, което можехме да сготвим... а какво правят те? А тя ми каза: "Един глупак ни храни, след него ще дойде друг". Тогава заявих на съпруга си, че няма да им дадем и стотинка повече", разказва Елена.

"Да, имало е случаи, в които хората ни даваха всичките си пари. Особено през първите години. Никога не сме виждали проблем в това. Хората ги дават доброволно, това се случва навсякъде. Например - един човек може да даде всичките си пари, за да построи православен храм", казва Староверов.

"Опитваха се да ни изплашат с планетата Нибиру, която ще се удари в Земята и ще унищожи всичко", споделя Елена.

"Не помня коя година беше, но всички бяхме в очакване на Денят Х. Запасихме се с храна и се научихме да живеем така, все едно светът е свършил. Но това така и не се случи, а останалите казаха: "Ето, работихме толкова много, за това успяхме да предотвратим апокалипсиса", спомня си Анастасия.

"Висарион ни каза: "Исках да видя дали ще повярвате или не. Това беше ужасна шега за мен, последната капка, която преля чашата", допълва Елена.

Въпреки че е една от първите основателки на Града на Слънцето, един ден Илияна е принудена да напусне дома си в планината. И тъй като конфликтът е напълно забранен в Църквата на Последния завет, тя се съгласява. "Учителят каза, че така е най-добре", казва тя. А според Староверов, хората просто не разбират, че тези къщи не са техни. "Първоначално се разплаках, но в последствие разбрах, че наистина е за добро", обяснява Илияна.

"Още от първия ден усещах, че Висарион играе роля. Убедена съм, че са измамници", категорична е Елена.

"Той е син на Бог, живата дума на Бог. Всичко, което казва, има смисъл за мен", на друго мнение е Илияна.

"Разбира се, че лъже. Какво друго да прави? Лъже. Просто се възползва от хората. Да кажеш: "Аз съм Спасителят и светът ще свърши"... мисля, че това е лъжа", казва Анастасия.

Висарион означава различни неща за различните хора. Съдбата му обаче ще бъде решена в съда през април.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Анонимен

преди 3 години

Редно е Светия Синод на РПЦ да АНАТЕМОСА еретика Висарион!Който е праведен и безгрешен нека първи го анатемосва!

77

Анонимен

преди 3 години

Редно е Светия Синод на РПЦ да АНАТЕМОСА еретика Висарион!

76

Анонимен

преди 3 години

Статията също е отвратителна и кощунствена, понеже тоя *** на снимката кощунства, лъже и мама!

fallback