Снимка: БГНЕС
fallback

Дори името й говори за амбициите на Русия - "Спутник V" - водещата ваксина срещу COVID-19 в страната, която трябва да е победител, точно както космическия си съименник. Тя беше одобрена от правителството за спешно използване още през август, когато бе тествана едва на няколко десетки души. Сега лекари, учители и социални работници ще приемат препарата, след като Владимир Путин нареди мащабна ваксинация на руския народ. Времето, в което това се случва, едва ли е случайно - точно по същото време Великобритания обяви, че е одобрила ваксината на Pfizer и ще започне масова ваксинация на всички, които се намират на първа линия.

Oще по темата
Но "Спутник V" все още е в началото на своите клинични изпитания, които трябва да докажат дали е безопасна ваксината и дали действително работи. А това накара някои руснаци да се притесняват от това да се ваксинират.

И въпреки фанфарите около голямото пускане на ваксината, все още има проблеми с увеличаването на производството.

Всъщност, това дори не може да се нарече "пускане" тъй като здравните работници служат като доброволци в клиничните изследвания на ваксината. Учителите също са имали право на участие, а и ВИП персони, включително дъщерята на президента Путин, са получили дози. Смята се, че списъкът наброява повече от 100 000 души.

Смели твърдения

"Целият персонал тук е ваксиниран ", потвърждава медицинската сестра Оксана Константинова пред BBC, докато изважда малка стъклена бутилка с ваксина от фризера в московска клиника.

"Спутник V" трябва да се съхранява при -18°С, поне докато е в течна форма. Има планове за разработването на по-практична прахообразна версия на ваксината.

Но защо Константинова решава да приеме експерименталните дози? "Трябва да сме сигурни, че ваксината е безопасна и необходима в настоящата ситуация", обяснява медицинската сестра. "Бях малко притеснена. И аз съм човек! Но разбрах, че това е суетня за нищо."

Поддръжниците на "Спутник V" твърдят, че предлага 95% защита срещу коронавируса, поставяйки предложението на Русия наред с ваксините на екипи в САЩ и Европа. Но тук данните, публикувани досега, се базират само на междинни резултати - след като само 39 доброволци са се заразили с COVID. Тази бързина - заедно с толкова смели твърдения - води до съмнително повдигнати вежди.

"Надяваме се ваксината да е ефективна, но е трудно да се доверим на някои от данните", твърди Светлана Завидова, чиято организация наблюдава клиничните изпитвания в Русия. Тя също се опасява и от факта, че разработчиците на "Спутник V" са си инжектирали своя собствена ваксина и че продуктът е бил регистриран за употреба след такива ограничени опити.

"Не виждаме смисъл от подобено прибързване, освен да обявим как побеждаваме останалия свят", казва Завидова. "Мисля, че има борба между учени и политици, а последните печелят."

Но може ли Русия да произведе толкова много дози от ваксината си?

Подобно на други страни, Русия представя резултатите от своите опити на външна експертна група за анализ. "Разгледах междинните доклади и със сигурност мога да кажа, че ""Спутник V" е безопасна и може да предизвика краткосрочен имунен отговор", казва онкологът д-р Александър Румянцев пред BBC.

Той сам е приел ваксината през септември и сега може да се похвали с голям брой антитела, въпреки че каза, че е невъзможно да се разбере от данните от проучването колко дълго ще продължи дадена защита.

"Имаме нужда от повече наблюдения. Мисля, че ще знаем това едва през пролетта." Около 24% от доброволците изпитват странични ефекти, каза лекарят. "Те не създадоха сериозни проблеми."

Но имаше проблеми пред "Спутник V" от друг вид. Неговите разработчици се хвалеха, че тази година десетки милиони дози от ще стигнат до хората, но те трябваше да намалят очакванията. Дори президентът Путин сега очаква само скромните два милиона дози от "Спутник V" този месец.

Руската ваксина се състои от две напълно различни дози - като всеки път се използват различни "вектори" или носители на коронавируса. Поддръжниците на този метод настояват, че това го прави по-ефективен, но също така създава допълнителен натиск върху производителите.

"Русия се е заела с безумна задача", казва Дмитрий Морозов, аргументирайки, че биотехнологични фирми като неговата е трябвало да бъдат консултирани относно практическите аспекти още в самото начало.

"Те удвоиха работата за нас. Все едно трябва да направите две коли, за да се движите напред, но и двете са напълно различни: джип и мини автобус", обяснява той. "Това е сериозно предизвикателство. Това означава, че имаме много по-трудна задача от повечето други производители." Въпреки това Морозов е уверен, че фирмата му Biocad може да произведе "милиони" дози от "Спутник V". Неговите тестови партиди вече са в Москва и чакат да бъдат приложени.

Друг източник споделя пред BBC, че производителите са се затруднили главно с втората доза на "Спутник".

"Първият компонент е най-стабилен, можем да произведем повече от него",  твърди източникът. "Вторият е по-малко стабилен и трябва да поддържаме строг контрол на температурата. Мисля, че скоро този проблем ще бъде решен."

Руснаците не вярват на ваксината - почти никой не се явява за "масова ваксинация"

Но дори когато производствените линии са пуснати в експлоатация, може да има друг проблем, пред който да се изправи "Спутник V" - едва шепа хора се ваксинират през първия ден на "масовата ваксинация"

В понеделник репортер на "Новая газета" описа подобни сцени в друга московска клиника. Според вестника една медицинска сестра е трябвало да изхвърли една от дозите на "Спутник V", след като я размразила, но никой не се появил за да се ваксинира.

Това е притеснително, особено когато страната е силно засегната от COVID-19, отчитайки близо 30 000 нови случая на ден. Но изглежда много руснаци може да са решили да изчакат.

"Много хора не вярват на ваксината в този момент", смята Светлана Завидова. "Надявам се, че ако има реални научни данни, те ще променят мнението си."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

228

ха ха

преди 3 години

Проблем? Сега ще се види колко хора се страхуват от ковида? :)))

227

Анонимен

преди 3 години

Аз ще изчакам 1-2 години преди да се ваксинирам (ако не умра дотогава). И после ще преценя с коя ваксина да се ваксинирам.

226

Анонимен

преди 3 години

дежурните антируски дебииллии са на бойния пост. Ясне сте всичките дървени философи разбиращи от ракетни двигатели до вирусология и производство на ваксини.

fallback