Снимка: БГНЕС
fallback

Русия очаква, че когато Турция взема решение за бъдещето на катедралата "Света София" в Истанбул, тя ще вземе предвид глобалното значение на този исторически монумент. Това заяви в понеделник, заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Вершинин, предава агенция TACС, цитирана от "Фокус".

Oще по темата

"Ние не крием позицията си и естествено знаем, че става дума за решения, които се вземат от турската страна. Очакваме глобалното значение на този обект да бъде взето предвид", каза той.

По-рано CNN Turk съобщи, че на 2 юли турският държавен съвет е провел заседание, на което е била обсъдена възможната за промяна в статута на "Света София". Дискусията, според канала, е продължила само 17 минути. Според резултатите от него беше съобщено, че решението на Държавния съвет ще бъде обявено до 15 дни. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган нареди да бъде проучен въпроса за промяна на статута на катедралата по-рано. Според турските планове, катедралата, в момента музей и туристическа дестинация, може да бъде превърната в джамия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 3 години

Турският диктаторски режим не само се опитват да ислямизират немюсулманските народи и да заграбят земите им и собствеността им,предимно на християните и евреи, но и си позволява да унищожат като ислямските терористи световното културно, историческо и религиозно наследство, които престъпления са срещу истина и човечеството.И защо ЮНЕСКО не спира ислямските погроми над чужди земи и исторически паметници,за да заличат истински доказателства,че те не са легални собственици,а окупатори!

32

Християнка

преди 3 години

Спoред стaро църковнo пoверие, на кoйто правocлавен нe му стaва члeна, тpябва пo зaлез cлънце дa гo нaмаже oбилно c миpо oт мaнастирско кaндило и дa изpисува c oргана cи кръcт въpху икoната нa Архaнгел Михaил, зa дa сe cлучи чудo и дa полeти инcтрументът му нaгоре кaто rълъб към Рaйските селeния в имeто нa Отцa, Синa и Свeтаго духa.

31

Анонимен

преди 3 години

турците са фанатици и са доказали през вековете омразата, която носят в себе си.В резултат на вълните от насилствена ислямизация на Балканите днес има три ислямски държави в Европа.Няма да се посвенят да погазят всичко християнско.

fallback