Снимка: БГНЕС

Русия очаква, че когато Турция взема решение за бъдещето на катедралата "Света София" в Истанбул, тя ще вземе предвид глобалното значение на този исторически монумент. Това заяви в понеделник, заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Вершинин, предава агенция TACС, цитирана от "Фокус".

Още по темата

"Ние не крием позицията си и естествено знаем, че става дума за решения, които се вземат от турската страна. Очакваме глобалното значение на този обект да бъде взето предвид", каза той.

По-рано CNN Turk съобщи, че на 2 юли турският държавен съвет е провел заседание, на което е била обсъдена възможната за промяна в статута на "Света София". Дискусията, според канала, е продължила само 17 минути. Според резултатите от него беше съобщено, че решението на Държавния съвет ще бъде обявено до 15 дни. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган нареди да бъде проучен въпроса за промяна на статута на катедралата по-рано. Според турските планове, катедралата, в момента музей и туристическа дестинация, може да бъде превърната в джамия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase