Снимка: Pixabay
fallback

Пет рускини над 60-годишна възраст са родили първото си дете пред 2019 г., а други 14 – второто или следващо дете. Това се казва в доклад на Росстат, цитиран от РИА Новости.

Шест жени, навършили 60 г., са родили третото си дете, а три рускини – четвъртото си дете.

„През последните години нараства раждаемостта сред жените в по-горните възрастови групи и дори по-късно от традиционно приетата възраст, което говори за развитието на медицината като цяло и на репродуктивните технологии“, обясни Елена Егорова, шеф на лаборатория.

Тя каза, че „през 2019 г. сред жените от 50 г. до 60 г. са регистрирани 296 раждания, а над 60 г. – 19 раждания. През 2018 г. данните са 258 и 4 съответно“.

„Повечето /около две трети/ са второ и следващо дете, родени чрез използване на съвременни методи /екстракорпорално оплождане, сурогатно майчинство/. Дълго може да се спори доколко морално и етично е това, но ръст на „майките на възраст“ се наблюдава с всяка изминала година“, каза Егорова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 16Не е точно така. Познавам хора, родени от над 40-годишни майки и създадени от бащи, по-възрастни от майката, пък са здрави и силни.

19

Не бъдете зли

преди 3 години

8, 10, 12, 13 - вместо да се заяждаш и да обиждаш, побързай да създадеш твоето дете. Никой няма да те укори, ако направиш това инвитро. Но все пак прочети още веднъж 2 и се замисли. Ако ще ползваш донорска яйцеклетка, не е ли по-разумно да наемеш сурогатна майка, ако възрастта ти е напреднала? Това ще намали рисковете и за детето, и за теб самата. 17 също да прочете 2. Ако медицината може да предотврати тези беди, защо жената да не роди в по-късна възраст?

18

Владимира Пyтина

преди 3 години

Аз също родих на над 60, и то няколко рожби. Най-келявите са ми българските соц. носталигици и *** за зеле не става за тях, колкото и да ги храня, все не им стигат рублите и свинската мас, и хочат за още.Жулики!

fallback