Снимка: БГНЕС

В Деня на Русия президентът Владимир Путин изрази убеждението си, че повечето руснаци подкрепят поправките в конституцията на страната.  Всенародното гласуване на промените в основния закон е насрочено от 25 юни до 1 юли.

Владимир Путин участва в официалната церемония по издигането на националния флаг на Русия на Поклонная гора – най-високата точка на Москва.

В словото си държавният глава подчерта, че многонационалният руски народ има общи исторически корени и нравствени устои, които определят развитието на страната и днес, и в бъдеще.

„Закономерно е, че толкова често звучаха предложения тези фундаментални принципи да бъдат внесени в конституцията на Русия. Убеден съм, че мнозинството наши граждани споделят и подкрепят тази позиция“, каза президентът.

Конституционните поправки са около 400 на брой. Най-важната от тях предвижда възможността Владимир Путин да остане на президентския пост и след 2024 г., когато изтича настоящият му втори пореден и общо четвърти мандат.

По традиция след издигането на знамето президентът награди с ордени заслужили герои на труда.

Денят на Русия, наричан още Ден на независимостта, е официален празник от 1992 г. На 12 юни 1990-а Конгресът на народните депутати на Руската съветска федеративна социалистическа република гласува Декларацията за държавния суверенитет.

В документа пише, че суверенитетът се провъзгласява в името на висши цели – неотменното право на всеки човек на достоен живот, свободно развитие и използване на родния език, както и на правото на всеки народ на самоопределение в рамките на избрани от него национално-държавни и национално-културни форми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase