Снимка: БГНЕС
fallback

Русия и Турция се договориха за доставката на втори комплект системи за ПВО С-400, заяви Исмаил Демир, ръководител на турската Служба за отбранителна индустрия. През 2019 г. Русия изпълни условията на първия договор за доставка на четири дивизиона С-400 за Турция на стойност 2,5 милиарда долара. Договорът включва и опция за друг комплект системи, пише БГНЕС.

Oще по темата

“Имаме принципно споразумение за доставка на втори комплект С-400. Предстоят технически договорки по трансфера на технологии, детайли за съвместното производство и пътна карта”, заяви Демир в интервю за НТВ, цитирана от РИА Новости.

Според Демир Турция възнамерява да пусне в експлоатация С-400, въпреки забавянето поради пандемията от коронавирус.

“Системата С-400 се купува за употреба. Точка. Това многократно бе казано на всички държавни нива. Работата продължава”, каза Демир.

Той заяви още, че в Анкара „се отнасят с интерес към предложения за системите за противовъздушна отбрана „Patriot“ и „Eurosam“.

“Ако те са конкретни, ние ще продължим работата по тях. За „Patriot“ все още не сме стигнали до зряло решение. За „Eurosam“ продължават разговорите с Франция и Италия. Турската част е почти завършена. Щом другите две страни завършат своята част, ще преминем по-нататък”, добави ръководителят на турската отбранителна индустрия.

Доставките на най-новите руски системи за ПВО С-400, които предизвикаха криза в отношенията между Турция и САЩ, започнаха в средата на юли 2019 г. Вашингтон поиска отказ на сделката в замяна на придобиване на американските „Patriot“, заплашвайки да забави или дори да отмени продажбата на новите изтребители Ф-35 в Турция, както и да наложи санкции в съответствие с CAATSA (законът „За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“). Анкара отказа да направи отстъпки и продължи преговорите за допълнителна партида С-400.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 3 години

ДО ИСТИНАТА И ИСТОРИКХАСАН,ТУРЦИТЕ ГИ ИЗПОЛЗВАТ КАТО ИЗТРИВАЛКИ И ЩАТИТЕ И РУСИЯ,НЕ МИ ГОВОРИ ГЛУПОСТИ .

47

Анонимен

преди 3 години

И на това разни *** викат изостанала страна, бензиностанция и продавач на газ!След Щатите са на второ место в света по продажби на оръжие, а то е скъпа стока. Щом продават танкове на Р Корея! Хеликоптери и ракетни двигатели на САЩ, самолети на Китай, подводници на Виетнам.Это Россия, детька!

46

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 41Крети, омръзнахте с този бояришник! Това е единичен случай от преди 6 години и тъъъпите платени русофоби го повтарят в захлас вече няколко хиляди пъти. Трагична грешка, при която са умрели 130 нещастници, подведени от названието. Бояришник значи глог и се продава във всяка аптека от Бафиновия залив до Ушуайя и от Трьомсьо до Кейптаун! А тези дни в САЩ пиха дезинфектанти, подведени от президента си! За тези години хиляди американци са изгинали от отравяния с дрога! Гнъсен си!

fallback