Снимка: БГНЕС

Ваксината срещу новия коронавирус едва ли ще е универсална за всички групи от населението – вероятно ще се започне с ваксиниране на най-уязвимите групи, заяви Александър Горелов, заместник-директор по изследвания в Централния изследователски институт по епидемиология на Руската федерация.

Още по темата

"На първо място трябва да се осигури безопасността, а не само имунитета за различни групи от населението: за възрастните на 65 години, за по-младите хора, за бременните жени, за децата на различна възраст. Децата също имат няколко градации: до и под 18 години, както и по-малките до 6-годишна възраст. Това не означава, че ще се появи една универсална ваксина, която ще бъде в състояние да защити децата, бременните жени, младите хора и възрастните хора", заяви Горелов по канал "Русия 24".

Ученият отбеляза също, че лекарства, които в момента се разработват, ще трябва във времето да достигнат до серийно производство, съобщава БГНЕС.

"Вярвам, че ваксинацията ще започне с рисковите групи и хората с хронични заболявания. Тоест, най-уязвимите ще са във фокус групи, които ще целят да променят възгледите ни за здравеопазването във всички страни по света", отбеляза експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase