Снимка: архив, БГНЕС

Руският милиардер, собственик на големите добивни компании "Сибантрацит" и "Востокугол" Дмитрий Босов е открит мъртъв. Според източници на ТАСС и РБК бизнесменът се е самоубил в дома си в Московска област.

Съобщение за смъртта на Босов е публикувано на сайта на основаната от него компания "Сибантрацит". „Дмитрий беше изключителен бизнесмен, смел и решителен новатор, надежден партньор, чувствителен и предан приятел. Неговата смърт е огромна загуба за всички, които го познаваха“, се казва в съобщението.

Говорител на Следствия комитет на Русия каза за Интерфакс: „Следовател от следствения отдел в град Одинцово е организирал проверка за смъртта на 52-годишен местен жител“.

Позовавайки се на свои източници, Интерфакс предава, че по време на майските празници Босов е бил в дома си в село Усово, Одинцовски район. „Късно вечерта на 5 май предприемачът е спрял да отговаря на обажданията и съобщенията в месънджърите. В Усово е пристигнала съпругата на предприемача, но тя е открила мъжа си мъртъв“, цитира агенцията свой източник.

Според източник на ТАСС от правоохранителните органи около тялото на Босов не е било открито предсмъртно писмо.

Източникът е потвърдил, че бизнесменът се е самоубил. „Роднини на Босов потвърждават, че той е бил сам и се е самоубил“, каза източникът на ТАСС.

Първият си сериозен капитал Дмитрий Босов печели през 1990-те години от търговия с алуминий – бил е директор на московското представителство на компанията Trans World Commodities и акционер на Красноярския алуминиев завод, пише Би Би Си.

След оттеглянето си от алуминиевия бизнес в началото на 2000-ти години Босов се заема с инвестиции в руски и чуждестранни промишлени активи чрез компанията „Аллтек“, която е негова собственост.
Сред най-големите активи на компании са контролните пакети на въгледобивните компании "Сибантрацит" и "Востокугол".

Босов също така е генерален спонсор на „Нощната хокейна лига“, създадена по инициатива на президента на Русия Владимир Путин за хокеисти-любители.

През 2020 г. Босов е на 86-о място в рейтинга на „Форбс“ на най-богатите бизнесмени в Русия със състояние от 1,1 млрд. долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase