Снимка: БГНЕС

Редица съвети в интернет как да се предпазите от коронавируса, могат да се окажат не просто неефикасни, но даже опасни, коментира вирусологът Мария Блинова в интервю за "Российская газета".

Според нея не трябва да се доверявате на видеоклипове, които показват как да си направите защитна маска от хартиени кърпи, за да предотвратите инфекцията. Първо, отбеляза Блинова, само респиратор ще ви спаси от коронавирусна инфекция, а медицинската маска действа само като бариера, за да не заразите другите.

"Всеки друг продукт не прави нито едното, нито другото", подчерта лекарят.

Мокренето на медицинска маска с алкохолна тинктура от прополис също няма да помогне срещу коронавируса.

"Бактерицидният ефект на прополиса не е доказан, но той със сигурност няма да предпази от инфекция на дихателните пътища", обясни Блинова, цитирана от БГНЕС.

Някои от съветите, които са често срещани в Интернет, дори могат да бъдат опасни за здравето, казва тя. По-специално, в никакъв случай не трябва да се опитвате да пиете разреден с вода водороден прекис, "за да увеличите имунитета си".

"Ако върху продукта е написано "За външна употреба", той никога не трябва да се приема през устата, дори ако концентрацията изглежда безопасна”, съветва лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase