Снимка: БГНЕС

Руската законодателна власт на най-високо ниво предлага да се забранят татуировките в страната, съобщи Монитор. Инициативата е на членове на ръководството на Комитета по образование и наука на Държавната Дума. Депутатите смятат, че има няколко логични причини за въвеждането на мярката. На първо място - татуировката е "крайна степен на езичество", смятат народните представители.

Освен това процесът нанасяне на перманентни рисунки по тялото нарушавал структурата и органическия състав на кожата. Поради тази причина носи риск за здравето и може дори да причини смъртоносни болести. Медици предупреждават, че в случай на неспазване на мерките за стерилност, не е изключено заразяването с инфекции, като ХИВ и хепатит. Възможно е да се получат алергични реакции и гнойни усложнения.

Специалисти предупреждават, че боята сама по себе си е безопасна, но когато попадне в тялото на човека, може да се разпадне на микрочастици. Тези микрочастици могат да попаднат в лимфните възли и да провокират онкологични заболявания. Световните агенции припомнят, че Европейската химическа агенция възнамерява да забрани два пигмента, които се използват в повечето цветни мастила за татуировки. Това са синият / Blue15/ и зеленият /Green7/, заради тяхната предполагаема висока канцерогенност.

Това не е първия път,в който руски депутати се опитват да приемат забраната за нанасянето на перманентни рисунки по тялото. Преди време други народни представители предложиха татуировките да бъдат забранени, но само за непълнолетните граждани на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase