fallback

Михаил Мишустин наследи Медведев и е новият министър-председател на Русия. Досегашният шеф на федералната данъчна служба беше предложен за поста от президента Владимир Путин и бе избран без нито един глас "против".

"По лицата на хората изглеждаше, че бяха изненадани. Но явно е доста добре планирано действие от страна на Путин, защото той направи една тиха революция в Русия", каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него Путин си е поставил две цели - едната е да постави рестарт на руската политическа система.

"Тя беше изпаднала в една летаргия и губеше гласоподаватели. Медведев беше с падащ рейтинг сред руснаците и беше един от неодобряваните мининистър-председатели, изцяло засенчен от действията на Путин", допълни той.
Oще по темата
А втората цел - Путин да затвърди бъдещето си, след като изтече мандатът му през 2024 г.

"Рестартът на политическата система се откроява с много интересни действия - едно от тях е увеличаване на правомощията на министър-председателя, възможностите да бъде избиран от парламента, а не да бъде назначаван от президента", добави Керемедчиев.

В Русия беше взето решение гражданите, които не са живели в Русия през последните 25 години, да не могат да се кандитират за президентските избори. Също така, ако някога през живота си са имали второ гражданство или пребиваване в друга държава.

"Министър-председатели, депутати, министри, зам.-министри нямат право да имат второ гражданство, а това засяга около 543 хил. руски граждани. Засяга и 10,7 млн граждани, които живеят извън Русия. По този начин близо 7% от населението на Русия бива изключено от полическия живот на страната в бъдеще", допълни бившият министър.

"Путин се опитва да изключи всякаква външна намеса в руската политика за години напред. Той има и друга цел - да се кандидира и да стане министър-председател с доста завишени фунции, контролирани от парламента", каза още Керемедчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Мнение

преди 4 години

Коя е водещата? Върха е! Да е жива и здрава!

24

ПЕНКО

преди 4 години

хахо-хей ... НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ !!! ЗАЩОТО , ИЗТОКЪТ ЩЕ СИ ОСТАНЕ НА ИЗТОК / БЕЗ БУНТОВЕ И СТАЧКИ/ ... "ЗАПАДЪТ" ЩЕ СИ ОСТАНЕ НА ЗАПАД... С ГОСПОДАРО- СЛУГИНСКО -РОБСКА " ДЕМОКРАТИЧНА " СИСТЕМА- НА МИЛИАРДЕРИ И ИЗЛИШНИ БЕЗПАРИЧКОВЦИ / ЕВЕНТУАЛНИ ГЕНИИ / !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

23

Защо Обичам Путин ?

преди 4 години

Ами Путин е човекът, който скоро ще затрие Русия -- и тогава Светът ще стане едно по-добро място за живеене

fallback