Снимка: BBC

Коломна притежава много красиви гледки. Този древен руски град си има свой собствен малък Кремъл и десетки куполи на църкви и манастири. А кварталите му са напълно обикновени – високи панелни блокове приютяват жителите на градчето. Това, което привлича вниманието на всички посетители на Коломна обаче е огромен графит върху девететажна сграда.

На едната стена на блок 25, намиращ се на улица Полянская, е нарисуван президентът Владимир Путин. Подобно на Атлас, титана от гръцката митология, той държи цялото земно кълбо на плещите си. Путин е полугол, покрит само с кърпа, а на показ са стегнатите му мускули

В митологията Атлас е известен със своята издръжливост. За хората на Коломна Владимир Путин е също толкова издръжлив, колкото и гръцкият титан. Дори и след 20 години на власт, жителите на блок 25 все още не искат да го видят да си тръгва от поста на президент на Русия.

"Путин заздрави позициите на Русия в света, казва Владимир пред BBC. - Нека го оставим още 10 години на власт.“

"Бях на 10 години когато Путин дойде на власт. Сега съм на 30 г. и не мога да си представя да имаме друг лидер“, споделя Лия.

"Може и да живеем зле, отбелязва Татяна. - Но поне светът забелязва Путин.“

Над графита са изписани думите: "Когато ти подкрепяш света, целият свят подкрепя теб". Той е нарисуван по случай рождения ден на Путин миналия октомври.

На няколко пресечки от блок 25, в Патриотичния младежки център, учениците гледат документален филм за местния герой Василий Зайцев – пилот от Втората световна война, който получава два пъти орден Герой на Съветския съюз. Владимир Путин превръща победата на СССР във войната във важен елемент от руското самосъзнание.

Но линията между патриотизъм и национализъм е много тънка

Вячеслав Бурилов, бившият ръководител на летателния клуб в Коломна, се изправя и държи реч пред учениците. 

"За нещастие, нашата държава СССР бе унищожена, казва той на младата публика. - Много от територията на Русия бе дадена на други страни, което не е честно. Като Украйна, части от Казахстан, Беларус, части от Балтийските държави. Трябва да сте сигурни, че правите всичко възможно тази земя да се върне на Великата Русия. И не се плашете, ако хората ви кажат, че не трябва да има война. Войната ще започне така или иначе.“

Учениците отговарят с аплодисменти. Докато групата върви към паметника на Зайцев в града, кореспондентът на BBC Стийв Росенберг настига Бурилов и му задава простичък въпрос: "Онова, за което призовавахте, не означава ли огромна война?“

"Няма да е голяма битка. Имаме ядрени оръжия, а ако лидерите ни са непоколебими и силни, никой няма да иска да се бие с нас“, уверява той.

Към разговора се присъединява мъж на име Александър, който има какво да каже срещу властите: "Единственото време, в което те се интересуват от нас, е когато трябва да си плащаме данъците, да гласуваме или да се бием в техните войни. Има толкова много негативни неща.“

Мъжът спира да говори, когато разбира, че Росенберг не е гражданин на Русия, а британец. След това добавя:

"Няма смисъл да мърморя повече. Знаете, ние обичаме Русия. Обичаме страната си. Ние сме патриоти.“

За други жители на Коломна битките са по-близо до дома

Местният активист Вячеслав Ягоров от години се бори да затвори сметището в покрайнините на града заради прекомерната му употреба и миризмата, която се носи от него. Той все пак успява, но цената е висока. Заради протестите срещу него започва съдебен процес. Според организациите за защита на човешките права, той е политически мотивиран.

Ягоров обяснява, че Федералната служба за сигурност се е опитала да отслаби протестите, като го дискредитират.

"Твърдяха, че работя за САЩ и че имам милиарди скътани в швейцарска банка“, споделя активистът.

Обратно в центъра на града възрастни хора се редят на опашка за супа пред църквата "Свети Йоан Богослов“. Единствената битка, която те трябва да водят в тези тежки икономически времена, е за собственото си оцеляване.

"Останах без газ и електричество. Нямам пари да си платя сметките. Пенсията ми не ги покрива. А цените в магазините... всичко е толкова скъпо“, казва Олга. Тя идва в църквата не само за безплатната храна, но и за да се моли.

За Коломна силата на молитвата е легендарна

Според легендата, когато градът е нападнат от чуждестранни завоеватели преди хиляди години, селяните намират подслон в църквата. Те започват да се молят за помощ. Тогава земята се разтваря и скрива църквата и селяните под земята. Нейните камбани продължават да насърчават войниците да се бият с нападателите.

В днешна Русия някои граждани разчитат на президента си за да оправи нещата. Други разчитат единствено и само на себе си. Останалите все още се надяват на чудо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase