Снимка: БТА
fallback

Размразяване може би, но мир със сигурност не още. Избирането на Володимир Зеленски начело на Украйна и протегнатата му ръка към Русия позволиха да бъдат подновени преговорите и да се организира нова среща в "нормандски формат", пише в. "Фигаро".

За френската дипломация, която инвестира много в тези преговори, снимката е от значение. Особено ако показва ръкостискане между украинския президент и Владимир Путин. Но като изключим няколкото символични мерки като нова размяна на военнопленници, четиристранната среща на върха - Русия, Украйна, Франция и Германия - в Париж няма да позволи нормализиране на ситуацията в Източна Украйна. Защото Путин несъмнено няма интерес от това. Със сигурност Донбас е бреме, което му струва скъпо и той би искал вдигане на западните санкции. Но за него този регион е и важен лост за влияние, допълва френското издание, цитирано от БТА.

"Срещата мина, войната остава": с това заглавие в. "Комерсант" обобщава вчерашния лидерски форум. На срещата "нормандската четворка" в Париж лидерите не успяха да съгласуват по-нататъшно уреждане на конфликта в Донбас.

Руският и украинският президент изказаха противоположни позиции по отношение на идеята за промени в украинската конституция, с които да се даде специален статут на двете непризнати републики в състава на Украйна.

Oще по темата

Освен това в заключителния документ не се споменава изтегляне на силите на враждуващите страни по цялата линия на съприкосновение, без което е невъзможно да има пълно прекратяване на огъня, допълва руският вестник.

Очертаваше се като изключително неравна битка. От едната страна, бивш офицер от КГБ и майстор без задръжки в правенето на интриги на глобалната сцена. От другата - бивш комик без никакъв опит в политиката и в използването на сила като инструмент в нея, понесъл вече удар от аферата с Доналд Тръмп, пише в. "Ню Йорк таймс".

Първата среща на четири очи между Путин и Зеленски обаче далеч не се оказа лесна победа за руския лидер, а по-скоро мач с равен резултат. На нея бе постигнат скромен напредък към успокояването на конфликта в Източна Украйна, който продължава вече пет години и половина, допълва американският вестник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 4 години

Санкциите показват безсилиетона сащ.Те са вредни за сащ, такаче радвайте се.Там ще избухнегражданска война.

34

ognyanz

преди 4 години

САЩ също ще допринесат за мира в региона (така, както те го разбират). Очаква се до края на годината да отпуснат на Украйна 300 милиона долара помощ за въоръжаване. Ясно е, че тези пари ще отидат пак при тях - Украйна естествено ще трябва да купи американско оръжие.

33

Нищо ново

преди 4 години

До процедурно питане: Ами дай и процедурен отговор на питането си.А нещо по темата на статията можеш ли да напишеш?

fallback