Снимка: архив, Reuters
fallback

Американски дипломати са били свалени от влак, пътувал в забранена зона недалеч от военноморския полигон край Северодвинск в Архангелска област. Те "навярно са сбъркали пътя", коментира днес пред ТАСС неназован представител на руското министерство на външните работи.

Източник от руските органи на реда уточни пред агенцията, че инцидентът с американските дипломати е станал на 14 октомври. Те са били свалени от влака Ньонокса - Северодвинск в Архангелска област, близо до полигон, където на 8 август избухна експлозия при тест на ракетен двигател.

Руските власти ги подозират в административно престъпление, тъй като Северодвинск е град с регламентиран достъп за чужденци.

"Изцяло потвърждаваме коментара на американското посолство, че това е било официално пътуване и те са уведомили министерството на отбраната на Русия за своите планове. Само че са заявили намерение да посетят Архангелск, а са се озовали на път за Северодвинск", посочва руското външно министерство.

"Навярно са сбъркали пътя. Готови сме да подарим на американското посолство карта на Руската федерация", добавя министерството.

Според руското външнополитическо ведомство тримата дипломати от САЩ са били открити в забранена зона на над 40 км от Архангелск, уточнява Ройтерс, цитирана от БТА.

Днес руските власти ще изпратят до посолството на САЩ нота във връзка със случая, информира заместник-министърът на външните работи Евгений Иванов. Той прогнозира, че за американските дипломати нещата вероятно ще приключат с административни протоколи, тъй като те разполагат с имунитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 4 години

Отишли са да измерят радиацията от избухналия ядрен енжин на недоносчето Буревестник.

19

Анонимен

преди 4 години

Как ги бъзикат ;)))

18

Гошо

преди 4 години

До SichtpunktВъовще не се учудвам че така са си мислели То според техните филми точно така е трябвало да стане, ама за зла участ тоя път руснаците свършили водката та търгнали да си търсят и по случайност попаднали на тях

fallback