Снимка: архив, Reuters

Едуард Сноудън – бивш служител на американските спецслужби, заяви, че е готов да се върне в САЩ и да се изправи пред съда, но процесът срещу него трябва да е справедлив и обективен.

В интервю за радио National Public Radio Соунъд заяви, че би искал да разкаже на съдебните заседатели защо е предоставил секретната информация на журналисти. Съдебните заседатели по думите на Сноудън трябва също така да получат достъп до засекретените материали, които той е огласил, за да оценят дали той е постъпил правилно.

Сноудън подчерта, че негово връщане в САЩ само, за да чуе присъдата, ще стане лош пример за онези, които може да се намират в сходна ситуация.

„Никой не става информатор, защото иска това. Никой не става информатор, защото тях ги очаква щастлив край“, добави той.

Още по темата

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност каза, че не си е избирал да живее в Русия. Той припомни, че е поискал убежище от 27 страни, вкл. и Германия и Полша, но те за разлика от Москва са се страхували от ответни мерки от страна на САЩ.

По думите му руските разузнавателни служби са му предлагали сътрудничество, но той е отказал. Ако е бил дал съгласие, то вместо проведените 40 дни на летището „още на първия ден щях да напусна летището с лимузина, щях да живея в дворец“, а на Червения площад щяха да се провеждат паради в негова чест.

През юни 2013 г. Сноудън предаде на „Вашингтон поуст“ и „Гардиън“ секретни материали за програмите за следене на спецслужбите на САЩ и Великобритания в интернет . Той излетя за Хонконг, а оттам – за Москва, където  остана известно време в транзитната зона на летище „Шереметиево“, припомня РИА Новости.

Русия даде на Сноудън временно убежище за срок от една година при условие, че той прекрати дейността си против САЩ. През август 2014 г. Сноудън получи разрешение за пребиваване за срок от 3 години, което му дава възможност да пътува не само в Русия, но и извън нея. През януари 2017 г. разрешителното му беше удължено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase