Снимка: GettyImages

Трима руски журналисти, които са разследвали частната военна компания „Вагнер“, бяха убити през 2018 г. в Централноафриканска република. Трагичният случай хвърли светлина върху намеренията на Кремъл да засили влиянието си в Африка. Китай отдели десетилетия и милиарди долара, за да остави своя отпечатък на континента, но Русия към момента се справя далеч по-добре, тъй като предлага брутална сила и пакет от услуги. В основата на особено голямото внимание от страна на Москва към една от най-бедните държави в света са злато и диаманти, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Тримата журналисти Орхан Джемал, Александър Расторгуев и Кирил Радченко са били в Централноафриканска република, където са разследвали дейността на руските наемници от „Вагнер“. За сенчестата военна компания се знае много малко и на практика тя не съществува. Групата се свързва с руския милиардер Евгений Пригожин, известен и като „Готвачът на Путин“, който притежава луксозен ресторант в Санкт Петербург, отговаря за кетъринга на руски държавни структури и има и още сенчести бизнес начинания. Пригожин е обвинен от САЩ, че e финансирал фабрика за тролове, която да манипулира общественото мнение по време на кампанията за президентските избори в страната през 2016 г.
„Един от сигурните им доходи е през техния донор Евгений Пригожин и фирмите му. Без него, едва ли щеше да има „Вагнер“ в този вид, който познаваме в момента. Компанията се финансира и през междудържавни сделки като в ЦАР и Сирия, където нейните бойци охраняват важни обекти в замяна на процент от добива“, коментира журналистът и съосновател на военния журнал De Re Military Руслан Трад в интервю за Цветан Кръстев.

Наемниците от „Вагнер“ са участвали в боеве в Сирия на страната на режима на Башар Асад, и в Източна Украйна на страната на проруските сепаратисти от 2014 г. насам. Тяхното присъствие се забелязва и в Судан, Централноафриканска република и Венецуела. Това показва, че наемниците оперират в държави, чиито правителства Кремъл счита за партньори.

Какъв е интересът на Русия в Африка

рез март 2018 г. Външното министерство на Русия съобщи, че правителството работи съвместно с управляващите в Централноафриканска република, за да изследват природните ресурси на страната чрез концесии. В съобщението на руското министерство от миналата година се посочва, че ще бъдат изпратени оръжия, петима военни от армията и 170 цивилни инструктори, които ще обучават армейските части в ЦАР.

Вижте повече в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase