Снимка: Reuters
fallback

Европейският съд по правата на човека осъди Русия за "многобройни нарушения" срещу покойния адвокат Сергей Магнитски, предава БНР.

Oще по темата

Според съда Русия е нарушила правата на Магнитски и трябва да плати морална компенсация на роднините му в размер на 34 хиляди евро.

Делото по случая "Магнитски" беше заведено по жалби, подадени от неговата съпруга и от майка му преди съответно 10 и 7 години. Сътрудникът на инвестиционния фонд "Хермитидж кепитъл мениджмънт" в Съединените щати почина в затвора през ноември 2009-а година на 37-годишна възраст след оплаквания за лошо третиране и здравословни проблеми.

Сергей Магнитски се опитваше да разкрие мащабна схема за присвояване на 230 милиона долара от руски държавни служители. 3 години след смъртта му Съединените щати приеха така наречения "Закон Магнитски", с който беше наложена забрана за влизане в страната и бяха замразени активите на всички, отговорни за задържането на адвоката.

От 2016-а година по силата на този закон Съединените щати могат да налагат санкции срещу всеки, който нарушава човешките права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

д-р Керарски

преди 4 години

До ГошоДа,така е и всичките са джендърасти.......

15

Анонимен

преди 4 години

А нещо по същество да кажете, че е пълна сатрапия начина по който го умориха Магнитски? Или няма проблем да се правят убийства и е оправдано, щом е в Русия?

14

Анонимен

преди 4 години

Не съм чул да налагат санкции на Саудитска арабия, или на Турция?Що така?

fallback