Снимки: Reuters
fallback

Четири станции за измерване на нивата на радиация в Русия мистериозно са "замълчали“ след 8 август. Тогава, във военна база при тест, избухна ядрената ракета "Буревестник“.

Инцидентът предизвика страх не само у местните, но и сред властите в близките държави. Самият президент Владимир Путин успокои света преди срещата си с Макрон, че изтичане на радиация няма, но организациите за мониторинг не са толкова сигурни.

CTBTO има близо 300 станции по цял свят, които да следят радиационните нива. От 8 август двете руски станции Дубина и Киров не са предавали информация на организацията.

"Действахме според процедурата и се свързахме с операторите на станциите веднага след като установихме, че има проблем с тях. Те ни предадоха, че имат проблеми с връзката и предаването на информация. Сега очакваме допълнителни данни кога системите за комуникация ще бъдат напълно възстановени“, каза пред CNN говорителят на CTBTO. От организацията предават, че другите две руски станции – Билибино и Залесово, също са спрели да предават информация след 13 август.

"Опитваме се да работим съвместно с руските си колеги, за да възстановим работата им възможно най-скоро“, твърдят от CTBTO.

Мистериозното затихване на станциите за мониторинг идва след като руските власти дадоха противоречиви данни за това има ли изтичане на радиация след експлозията или не.

Според Министерството на отбраната, нивата са били нормални. Според властите в градчетата около базата, както и организации като „Гринпийс“, нивата на радиация са скочили до 20 пъти над нормата за кратък период от време.
Достъпът до военната база за външни лица също е забранен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

104

Анонимен

преди 4 години

Тази статия е поръчана с цел обработка на общественото мнение относно възобновяване на проекта Белене. Костов никога не спи!

103

Лично Шундин

преди 4 години

Се включи в лъжитеКоето ще рече че мазалото е голямоКупувайте йод!Тез *** ще лъжат до последно както им е обичай

102

Стрезов

преди 4 години

Станциите работят на пълна мощност, но полезния за Русия и особено за руснаците ядрен взрив е предизвикал йонизация на въздуха той е станал проводик на електричество и съответно е загубена радиовръзката с тези станции. По време на бомбандировката на Хирошима над Тихия океан радиопредаванията са замлъкнали за няколко часа поради същата причина.

fallback