Снимка: Reuters

Съд в Москва отхвърли днес жалба на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални за предсрочно освобождаване по здравословни причини, след като той внезапно се разболя в ареста през уикенда и беше спешно откаран в болница за лечение, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Навални беше осъден миналата седмица на 30 дни лишаване от свобода за това, че е призовавал хората да участват в непозволен от властите опозиционен протест. Той беше приет в болница в неделя и изписан на следващия ден.

Още по темата

Навални казва, че може да е бил отровен. Това подозрение се споделя от неговия адвокат и личния му лекар.

Адвокатът на Навални поиска съдът да освободи предсрочно опозиционния лидер по здравословни причини. Според юриста килията, в която е държан клиентът му, изглежда е източник на загадъчната му болест.

В същото време Руската главна прокуратура призова днес да се реагира сурово срещу неразрешени демонстрации, докато опозицията преговаря с властите за организиране на ново събиране, за да настоява за допускане на нейните представители до местните избори през септември.

"Правосъдието трябва "да сложи край на всяко действие на организаторите и участниците в незаконни и неразрешени публични прояви", заяви зам.-главният прокурор Александър Буксман, цитиран от агенция РИА Новости, три дни след жестоката разправа с неразрешена демонстрация в Москва, завършила с около 1400 ареста.

Той призова по-конкретно за "използване за целта на всички ответни принудителни мерки", с които руската съдебна система разполага.

Главният прокурор Юрий Чайка обяви в изказване пред колегите си, че "трябва да се предприемат ефективни мерки за контрол при подготовката и произвеждането на изборите".

Чайка посочи, че е "изключително важно събитията, случили се неотдавна в Москва, да не се повторят".

Опозицията осъжда отхвърлянето на независими кандидатури за местните избори на 8 септември, които се очертават като трудни за кандидатите, подкрепящи властта, в условията на социално недоволство, посочва АФП.

Нова демонстрация на опозицията е предвидена в събота в Москва. Тя беше разрешена от кметството, според организаторите й, но мястото, предложено от властите - булевард "Сахаров" в центъра на града, далеч не удовлетворява опозицията.

Ако опозицията откаже да се събере на бул. "Сахаров" и избере друго място, има опасност демонстрацията да се превърне в неразрешена.

След демонстрацията от 14 юли много опозиционни активисти бяха осъдени на кратки срокове затвор "за нарушаване на правилата за демонстрации".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase