Знамето на кримските татари. Снимка: архив, Reuters
fallback

Около 25 души протестираха на Червения площад в Москва против репресиите срещу татари в анексирания от Русия Крим, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите, предимно възрастни мъже, издигаха транспаранти с текст "Нашите деца не са терористи" и "Спрете етническите и религиозните репресии в Крим".

По данни на правозащитната група ОВД-Инфо след акцията са задържани седем души.

Кримските татари, които са местно население на Кримския полуостров, са може би единствената организирана група, противопоставила се на руската анексия през 2014 г., отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Няколко лидери на кримските татари бяха обвинени в подстрекателство към безредици преди анексията. Десетки татари бяха изправени пред съд по обвинения в екстремизъм и членство в мюсюлманска група, забранена в Русия.

Няколко международни и руски правозащитни организации възприемат задържаните кримски татари като затворници на съвестта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Радев бъди мъж!

преди 4 години

Татар на Монголски означава чужденец. Така Чингиз Хан нарича българите които живеят на бащините си земи след като Аспарух идва на Балканите.Това е обидно прозвище в Русия защото те всъщност не са чужденци на собствената си земя.За нас българите е обида отношението към тези наши кръвни братя и трябва да вземем отношение по въпроса.Къде е пРезидента да се обяви в тяхна защита?

34

Анонимен

преди 4 години

Братушките трябва да секатттт главиии, както вие навремето сте секлиии и сте се настанили в Крим. И сега претендирате за права.....

33

Генеколога

преди 4 години

Сорос толкова можа да събере,като дърт *** дал по 100 $.Ако беше по 1000$щеше 250 да събере.

fallback