Снимка: Военный Осведомитель/ВКонтакте
fallback

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу разкри подробности за инцидента на научно-изследователския дълбоководен апарат в Баренцово море. Трагедията, при която загинаха 14 души, стана на 1 юли.

Във вторник Шойгу пристигна в Североморск, за да чуе докладите за причините за случилото се, както и да подкрепи семействата на загиналите.

„В критичната ситуация моряците-подводничари са действали като герои. От отсека, който е бил обхванат от огъня, те първо са евакуирали цивилния представител на индустрията, затворили са плътно зад него люка, за да не допуснат разпространение на огъня в целия дълбоководен апарат, а самите те докрай са се борили да спасят кораба“, каза Шойгу на съвещание.

Руската подводница АС-12 - част от уникална структура във ВМФ

Министърът подчерта, че военните „с цената на собствения си живот са изпълнили трудната задача – ликвидирали са огнището на пожара, спасили са своите другари и дълбоководния апарат“.

Oще по темата

„Седем от загиналите са капитани първи ранг, а трима – капитани втори ранг. Двама са Герои на Русия. Всички загинали офицери ще бъдат представени за държавни награди“, добави Шойгу.

Той разказа, че загиналите са били уникални военни специалисти, професионалисти от висока класа. Те са провеждали важни изследвания за изучаване на хидросферата на Земята.

„Министерството на отбраната ще окаже необходима помощ и подкрепа на техните семейства“, заключи Шойгу, цитиран от РИА Новости.

По-рано от министерството заявиха, че няма да могат да огласят подробна информация за случилото се, тъй като тя е от държавна тайна.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

138

стейси

преди 5 години

Нямам думи само тук важи твоята смелост анонимен 162, то да драскаш тук не е нужна доблест и да скверниш паметта на хора който не познаваш , тъпо е.

137

шматка

преди 5 години

Чудно ми е ако се приеме закона за забрана на анонимните коментари дари ще има толкова гнусни коментиращи.Едва ли

136

Зозо

преди 5 години

........действали са като герои......Също като в Чернобил и Курск, нали!

fallback