Снимка: архив, Reuters
fallback

Русия, САЩ и Израел организират за пръв път преговори в тристранен формат, за да обсъдят проблеми на регионалната сигурност. Засега се знае само, че срещата е насрочена за юни в Ерусалим. Премиерът на еврейската държава Бенямин Нетаняху, чиято партия започва за пореден път предизборна борба, вече успя да си припише "авторството" на тази дипломатическа формула. Като възможна тема на преговорите се очертава Иран. Освен това в очите на Израел еврейската държава е най-подходящ терен за размяна на различни сигнали между Русия и САЩ.

В ерусалимските преговори ще участват секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън и председателят на Съвета за национална сигурност на Израел Меир бен Шабат, пише Игор Субботин, "Независимая газета".

За свиканата среща съобщиха най-напред американците, без впрочем да уточнят датите. Русия вече потвърди участието си в необичайния за нея формат. "Среща в Ерусалим наистина се планира", заяви по-специално прессекретарят на Патрушев Евгений Аношин.

За какво й трябват на Турция руски зенитно-ракетни комплекси?

Знае се, че идеята е на израелската страна. "Предложих на Путин и на Тръмп да формираме тристранна, израелско-руско-американска комисия за срещи в Израел и обсъждане на ситуацията в сферата на сигурността в Близкия изток. И двамата се съгласиха. Това е безпрецедентно", заяви Нетаняху.

Oще по темата

След посещения във Вашингтон и в Москва той наистина бе споменал, че лансира инициатива, която да подтикне към изтегляне на чуждестранните войски от Сирия. На първо място иранските сили и верните им нередовни въоръжени формирования.

Лесно е да предположим, че ерусалимската среща ще се фокусира върху последиците от външната политика на Иран. Защото палестинският въпрос за момента е в периферията на дневния ред. А и както се оказа, че в рамките на този проблем руската страна не демонстрира абсолютна подкрепа за американските дипломатически инициативи. На 27 май примерно посланикът на КНР в Палестина Го Вей заяви, че страната му заедно с Русия смята да бойкотира икономическия форум за Палестина, организиран съвместно със САЩ в края на юни в Бахрейн. Вероятно именно трябваше да се появят подробности за американската "сделка на века".

Шефът на китайската дипломатическа мисия говори на среща с Набил Шаат, съветник на палестинския президент Махмуд Абас по външнополитическите въпроси и международните отношения. "Форумът в Бахрейн се бойкотира в рамките на двустранна руско-китайска договореност за отказ от участие в него", уточни дипломатът.

"Първо, Израел поддържа доста близки отношения и с Русия, и с Америка, продължава сътрудничеството в сферата на сигурността - заяви пред "Независимая газета" Ксения Светлова, бивш член на комисията по външна политика и отбрана в Кнесета. - Не е никаква тайна, че Ерусалим отдавна вече е център за размяна на информация и "послания" между двете страни. Ще се говори ли за Иран? Най-вероятно - да. Според мен нищо чудно това да са усилия на Израел с цел да сближи някак позициите (на Русия и на САЩ, бел. на вестника) за Сирия. За Израел е много важно страните да стигнат до разбирателство относно присъствието на Иран на територията на Сирия." По думите на бившата депутатка Израел става дипломатически посредник, но има изгода от това. "Съгласието между великите сили е крайъгълен камък на нашата сигурност", отбеляза Светлова.

Еврейската държава навлиза сега в труден политически период. Законодателният орган на страната, Кнесетът, одобри на второ и трето четене закон за саморазпускането си, дори насрочи за 17 септември нови избори за парламент. Това е първият случай в историята на Израел - надпреварата за Кнесета да стартира повторно. Избори се състояха на 9 април т. г., но така и не се стигна до коалиционно правителство.

Нетаняху се надява "да рестартира" нещата, гарантира "остра и чиста" предизборна кампания. Светлова впрочем не очаква поредните избори за Кнесет да се отразят някак върху формата на сътрудничество както с Москва, така и с Вашингтон. "Особено що се отнася до оперативните въпроси и сигурността на северната ни граница - посочи бившата (израелска) депутатка. - От тази непредсказуема стъпка (повторните избори, бел. на вестника) може да пострада единствено мирната инициатива на Доналд Тръмп ("сделката на века", бел. на вестника), която трябваше да бъде представена в края на юни."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

иванов32

преди 4 години

До Гледна точкам. ммм та кое му е скъпото на руския газ, и къде и кой ще ни продаде по евтин. АМЕРИКАНСКИЯТ ВТЕЧНЕН ГАЗ ВОЗЕН НА КОРАБИ НА ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ, И ВТЕЧЧНЯВАН, ТОВАРВАН, РАЗТОВАРВАН, ОТНОВО ПРЕВРЪЩАН В ГАЗ ДА УПОТРЕБА. ВСИЧКИТЕ ТЕ ЗИ ОПЕРЕЦИИ ГО ПРАВЯТ МНОООГО ПО СКЪП ОТ РУСКИЯ. И НИКАК ПО - ПО- КАЧЕСТВЕН. АКО Е ТАКА НЕМЦИТЕ СИ РАЗБИРАТ ОТ РАБОТАТА И ЗНАЯТ КОЙ ПО- ЕВТИНГАЗ, И НЯМАТ НИКАКВО НАМЕРЕНИ ДА КУПУВАТ ОТ КРАВАРИТЕ ВТЕЧНЕН. НЕ ЗАЩОТО МРАЗЯТ САЩ, А ЗАЩОТО Е МНООГО ПО СКЪП.

20

Виетнам

преди 4 години

Така беше в Виетнам хамериканците напускаха всичките си *** избиха деца,жени и какво ли не.Принудиха Виетнамците да се крият в земята и какво стана СССР им дадоха ракети земя въздух и попиляха самолетите на хамерика.И хамериканците си подвиха опашката.

19

Скептик

преди 4 години

Това им се иска. Не май не е така.

fallback