Снимка: БТА

Украинският президент Петро Порошенко си направи днес втори тест за дрога, за да увери обществеността преди балотажа на президентските избори след 11 дни, че не е зависим, предаде ДПА.

Той даде урина за изследване в лабораторията на киевския Олимпийски стадион, която обаче ще бъде изследвана в американска лаборатория, каза Доброволната антидопингова асоциация.

Неговият съперник, шоуменът Володимир Зеленски, поиска двамата да си направят тестове за наркотици и алкохол като условие да се срещнат на дебат преди вота. Те направиха първия си тест миналата седмица.

Порошенко реши да направи втори тест по препоръка на бившия световен шампион по бокс Владимир Кличко, който се усъмни в първия, защото, според него, резултатът излязъл твърде бързо. Невъзможно е резултат от тест за допинг да излезе за по-малко от 24 часа, написа той във Фейсбук. Братът на Кличко - Виталий, също бивш шампион по бокс, е кмет на Киев.

Балотажът е в неделя, 21 април. Зеленски, който е комедиен актьор, никога досега не се е занимавал с политика, но спечели убедително първия рунд с почти двойна преднина от Порошенко - 31 на 16 процента.

Двамата съперници в надпреварата ще имат в петък в Париж поотделно срещи с френския президент Еманюел Макрон, съобщи източник от френското президентство, цитиран от Ройтерс. Макрон искал лично да се ориентира какво ще става след балотажа на 21 април в Украйна.

Франция, Германия, Русия и Украйна са в "Нормандската четворка" - формат, който е ангажиран с изпълнението на Минските мирни споразумения за Източна Украйна. 

"Тези контакти ще ни помогнат по-спокойно да се приготвим за следващите стъпки в развитието на френско-украинските връзки и за общата ни работа за сигурността на европейския континент", каза източникът.

В петък Порошенко ще разговаря и с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин. Говорителка на Зеленски днес отказа да коментира дали той ще има срещи с двамата лидери. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase