Сергей Лавров. Снимка: Reuters
fallback

Русия не застрашава никого в Арктика, където засилва военното си присъствие, а се опитва само да защити националните си интереси и да гарантира сигурността си. Това заяви външният министър Сергей Лавров, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес, на започналия в Санкт Петербург двудневен Арктически форум на високо равнище.

"Единственото, което правим, е да защитаваме сигурността на страната си. Не заплашваме никого, запазваме отбранителните си способности, като вземаме под внимание обстановката край границите ни", заяви Лавров на форума с участието на Русия и скандинавските страни.

С тези думи министърът отговори на въпрос, зададен на организирана "кръгла маса", във връзка с обвиненията на западните страни към Русия, че милитаризира Арктика.

Oще по темата

Той каза, че неотдавнашните военни учения в Норвегия са били открито насочени срещу Русия.

"Позицията ни за Арктика предполага широко сътрудничество. Ние гледаме благосклонно на развитието на сътрудничеството, включително по въпроса за Северния морски път", каза Лавров, имайки предвид пътя, който минава покрай бреговете на Сибир и става по-достъпен поради топенето на ледовете. В европейската и североамериканската географска литература този път се нарича "Североизточен проход".

Не виждаме нито един въпрос, който заслужава да привлече вниманието на НАТО", отбеляза ръководителят на руската дипломация.

В кулоарите на петия Международен арктически форум руският президент Владимир Путин ще разговаря с премиерите на Норвегия и Швеция, Ерна Сулберг и Стефан Льовен, и с финландския си колега Саули Нинистьо.

Русия се надява да се превърне в най-голямата икономическа и военна сила в Арктика, възползвайки се от глобалното затопляне и топенето на ледовете, което се очаква да разкрие нови търговски пътища в Далечния Север, отбелязва АФП. Отварянето на Северния морски път, който свързва Атлантическия с Тихи океан, ще улесни страната при доставките на петрол и природен газ в Югоизточна Азия.

Москва засили военното си присъствие в района, отваряйки наново редица изоставени след разпадането на Съветския съюз военни бази.

Русия, САЩ, Канада, Дания и Норвегия се опитват да утвърдят юрисдикцията си върху части от Арктика, тъй като топящите се полярни ледове създават нови възможности за проучване на ресурси и откриване на нови транспортни линии.
Предполага се, че в района на Арктика се намират една четвърт от неразработените петролни и газови залежи на планетата.

През 1996 г. е учреден Арктическият съвет - междуправителствен форум на високо равнище, осигуряващ съдействие за сътрудничеството в района, особено в областта на опазването на околната среда. В съвета членуват Дания (включително Гренландия и Фарьорските острови), Исландия, Канада, Норвегия, Русия, САЩ, Финландия и Швеция. За периода 2017-2019 г. председател на Арктическия съвет е Финландия, припомня ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 5 години

Повярвахме ви

18

Крим не е руски

преди 5 години

Канада еразтревожена, че Русия увеличава военния си потенциал в Арктика и е готова дазащитава интересите си там с оръжие в ръце. Това заяви канадският външенминистър Джон Беърд в интервю за датския вестник

17

Анонимен

преди 5 години

За Русия,севера. За Китай,юга.Другите само ще мигат на парцали,щото няма да могат да си разнасят стоките бързо и евтино. През северния път,стоките от Китай ще пристигат В САЩ за часове а не както сега за месеци.

fallback