Александър Лукашенко и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters
fallback

Гражданите на Беларус са твърдо против обединяване с Русия, увери днес президентът Александър Лукашенко, цитиран от Франс прес.

По думите му "98 процента" биха гласували против обединяване на двете страни или, както мнозина го виждат в Русия, присъединяване на Беларус към Русия".

"Причината не е, че нашето общество гледа с лошо око на Русия", каза той на годишната си пресконференция в Минск. "Беларусите искат да бъдат заедно с Русия, но да живеят в собствения си дом".

От няколко седмици има спекулации, че Русия оказва натиск за формиране на една страна с цел оставане на власт на руския президент Владимир Путин след края на сегашния му мандат през 2024 година.

"Мисля, че трябва да следваме този път (на две отделни страни). Обсъждайки този въпрос с руския президент, се споразумяхме, че не трябва да влошаваме ситуацията", добави Лукашенко.

През декември руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Москва е готова на по-голяма интеграция с Беларус, включително чрез общи валута, правосъдие и митници, съгласно договор от 1999 г., който така и не бива приложен на практика, пише БТА.

Тези думи разгневиха Лукашенко, който оттогава отправя все повече критики към съседа си. Беларус е най-близкият съюзник на Русия, но отношенията между двете страни често са изпълнени с напрежение.

Евразийският икономически съюз все повече се политизира и участниците в него имат много разногласия, каза Лукашенко на пресконференцията, цитиран от ТАСС.

"Тъжното е, че когато вземем решения, не ги изпълняваме. А дори да внесем разумно предложение за уреждането на тези проблеми, го скопяваме до такава степен, че то просто няма никакво значение", добави Лукашенко.

В рамките на блока има големи спорове, по-конкретно между Казахстан и Киргизстан, а "виждате и ние колко проблеми имаме с Русия", каза Лукашенко. "Твърде много национален егоизъм", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

авс

преди 5 години

абе защо лъжете скоро време ще са единна валута лукашенко подвърди мишоци такива лъжете без предел

54

Анонимен

преди 5 години

Хаха там няма съюз ...Има диктат. Правете разлика членки на Евразияя :)

53

Скептик

преди 5 години

Лукашенко иска едновременно евтин газ от Русия и безмитно да вкарва чуждестранни стоки в Русия. Няма как да стане ако нямат обща митница.

fallback