fallback

Плюсчета и минусчета. Така наричат серопозитивните и сероотрицателните деца в сиропиталището "Акварел" в Челябинск.

"Когато преди 11 г. открихме сиропиталището, серопозитивните деца първоначално живееха отделно", разказва Марина Ушакова, директор на "Акварел".

Тогава в стаите им нямало килими, диваните били с миеща се дамаска, а чиниите били накисвани обилно в дезинфектант.

"Беше много трудно да им осигурим толерантна среда. Чак след 6 г. работещите в дома започнаха да се отнасят с тези деца с нужното уважение", споделя пред "Deutsche Welle" Марина.

Днес плюсчетата и минусчетата живеят заедно. В "Акварел" всички са наясно, че серопозитивните не представляват риск за другите, дори и при нараняване.

"Един от приятелите ми, с който делим една стая, е серопозитивен. Първоначално се уплаших, но той ми разясни как човек може да се зарази и от тогава всичко е наред", обяснява един от обитателите на "Акварел".

Родителите на една трета от децата тук носят вируса на СПИН. Много от тях са алкохолици или наркозависими и родителските им права са отнети. Сиропиталището обаче осигурява сигурна среда на децата и ги научава как да се справят с живота с вируса на СПИН. И някои от децата се справят по-добре с този проблем от възрастните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Аа

преди 5 години

ЦСКА Подуене са с плюсчета

1

Анонимен

преди 5 години

Ц(*КА са пълен минус!

fallback