Снимки: Reuters

Смартфоните може би са вредни за здравето. Може и да ни правят по-асоциални, отколкото сме, но очевидно крият и по-мрачна тайна...

Според патриарха на руската църква Кирил, използването на технологиите може да доведе до идването на... Антихриста.

Православните християни в Русия приеха с насмешка изказването на патриарха пред телевизията Rossiya 1 и някак трудно повярваха на думите му, че църквата всъщност не е противник на технологичната революция. 

Патриарх Кирил предупреждава, че хората трябва да са внимателни, използвайки интернет, защото той представлява възможност да се установи контрол върху човечеството.

"Антихристът ще е начело на световния интернет, контролирайки всички хора. Всеки път, когато използвате някое устройство, независимо дали ви харесва или не, дали сте пуснали локацията си или не, някой може да разбере къде сте, какви са вашите интереси и точно от какво се страхувате", обяснява духовникът.

"Ако не днешните, то утрешните методи и технологии не просто ще осигуряват достъп до информация, но и ще позволяват тя да се използва. Представете си колко власт има в ръцете на онези, които имат знанието за това, какво се случва навсякъде по света", допълва патриарх Кирил.

"Такъв контрол, струпан на едно място, предвещава идването на Антихриста", категоричен е той.

Някои руски граждани откриха политическа нотка в изказването на патриарха, който е близък приятел на президента Путин. След като и без това използването на интернет е доста ограничено в Русия, властите ще се опитат и да създадат независим руски интернет. Цел, за която патриарх Кирил навярно допринася.

Лишаването на хората от свобода на словото изглежда по-страшна, отколкото идването на страшния съд, но това не спря потребителите в Twitter да се шегуват със ситуацията.

Един от тях публикува снимка на група младежи, които си правят селфи с патриарха и написа: "Усмихнете се, Антихристът идва!", а друг весело добавя: "За това Русия забранява световния интернет. За да не се промъкне Антихристът в страната".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase