fallback

Русия трябва да потвърди, че спазва Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), заяви германският външен министър Хайко Маас в интервю за в. "Велт ам зонтаг", цитирано от ТАСС.

"Ключът към съхраняването на ДЛРСМО се намира в Москва. Ако Русия иска да съхрани договора, тя трябва да извършва разоръжаване, което може да бъде проверявано", каза Маас. Той напомни, че този договор десетилетия наред е гарантирал сигурността на Европа и затова Германия продължава да му придава голямо значение.

В същото време Маас призна, че от момента на сключването на този договор през 1987 г. положението в света съществено се е променило.

"Трябва да изработим нови правила за прозрачност и контрол на въоръженията. Затова ние предлагаме да се водят дебати по този въпрос с Китай и Индия", заяви той.
На 4 декември м.г. държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че Вашингтон ще спре да изпълнява задълженията си по ДЛРСМО, ако Русия в срок от 60 дни не започне отново да спазва своите задължения по него. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

127

Анонимен

преди 5 години

хаха.. от къде накъде при все че щатите излизат от договора?

126

Анонимен

преди 5 години

До не може да бъде!Глупчо, НАТОвски държави само на запад от Русия. Виж картата, бий си 2 шамара и марш на даскало, че от бегане от част, глей къв резил си

125

не може да бъде!

преди 5 години

Преди да се говори за каквото и да е потвърждение от страна на Русия,тия които питат трябва да се зададат въпроса има ли поне дребно основание за това!?И заради какво Русия трябва да се простреля,така да се каже,в едната ръка!?Доколкото е известно,Русия не е обградила Европа с военни бази ,снабдени с ПРО,танкови бригади и т.н.,а е точно обратното-Русия е обградена от НАТО държава!?Освен това Русия не е нарушила или излязла от нито един договор,а от НАТО го правят!?

fallback