Снимка: архив, Булфото
fallback

Най-популярната страна сред руснаците за закупуване на недвижими имоти е България. Следват я Испания, Турция, Кипър и Черна гора.

Мнозинството от реалните и потенциалните купувачи на недвижими имоти извън Русия живеят в Москва, Санкт Петербург, Сочи, Владивосток и Перм. Този извод правят от Финансовия университет към Правителството на Русия. Социологическото проучване е проведено в 78 града на Русия с население над 250 000 души.

Главният редактор на Prian.ru Филип Березин каза пред Газетой.Ru, че България беше особено популярна до 2014 година, но в момента испанският пазар догонва българския. Става дума за това, че в България се отбелязва ежегоден ръст на цените – над 5%. Тази ситуация продължава вече четири години, като най-голямо е поскъпването в София и другите големи градове. Цените на жилищата по морето остават стабилни. И до момента има предлагане на жилища за 15-20 хиляди евро. За тези пари може да се купят апартамент или студио, но не на първата линия. Подобни евтини предложения в другите страни с излаз на море просто няма.

Преди 10 години делът на купувачите от Русия и Украйна в сегмента български курортни недвижими имоти съставляваше 70%, казва Березин. Сега по думите му става дума за максимум 20%.

Ръстът на интереса на руснаците към недвижими имоти в страната е неравномерен по страни на потенциални сделки. Така търсенето на недвижими имоти в Турция през последните две години е нараснал практически четири пъти, в България – 2,5 пъти, в Германия, Чехия, Кипър и Черна гора – около два пъти.

От друга страна ръстът на търсенето на недвижими имоти в Испания се оказва много по-нисък от средния (20%), а търсенето на недвижими имоти във Франция, Гърция, Великобритания и много други страни в Северна и Западна Европа остава на нивото отпреди две години или дори е намаляло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

128

тя

преди 5 години

Руснаците са изключително интелигентна нация за "радост" на ***!

127

С.К.С.

преди 5 години

В пъти по-добре руснаци от "тарамбуки"!!!!!!!!!!!!!! Туркофилите - в Анадола!!!

126

Анонимен

преди 5 години

над 500 000 купени от руснаци имоти ! Имоти се купуват от определени военни "зелени човечета" с безлихвени кредити по нареждане на правителството с цел да се промени етническата карта на страната и бъдеща " кримизация" .Затова не се радвайте че сте продали нещо на руснаците ,защото с тях бизнес не става.По-добре е да си стоят у тях.

fallback