Снимка: архив, Reuters
fallback

Украинският президент Петро Порошенко обяви днес частичен призив на резервисти за военна подготовка на фона на напрежението в отношенията с Русия, като отбеляза, че страната трябва да укрепи отбраната си, за да даде отпор на заплахата от руско нахлуване, предаде Асошиейтед прес.

Кремъл отхвърли твърденията на украинския лидер като "абсурдни опити" за нагнетяване на обстановката след инцидента на входа на Азовско море на 25 ноември, когато руската брегова охрана задържа три украински кораба заедно с екипажите им - общо 24 моряци.

Порошенко отговори с въвеждането на военно положение за 30 дни в голяма част от Украйна. Украинските власти забраниха влизането в страната на всички мъже с руско гражданство на възраст между 16 и 60 години, което според президента е свързано с нуждата да се попречи на Русия да дестабилизира още повече Украйна.

Oще по темата

Порошенко каза днес, че част от привиканите резервисти ще бъдат обучавани в рамките на военното положение, и добави, че някои военни части ще бъдат предислоцирани с цел укрепване на отбраната на страната пред заплахата от руско нахлуване.

През уикенда украинският президент каза, че Русия е струпала големи войски край двустранната граница, и я обвини, че се готви да нахлуе в Украйна. Той също така обвини Москва, че е блокирала украинските пристанища на Азовско море.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на брифинг за журналисти в руската столица днес опроверга тези твърдения и ги окачестви като "абсурден опит за изостряне на напрежението", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На задържаните от Русия в Керченския проток украински моряци и служители на Службата за сигурност на Украйна е предявено обвинение в незаконно пресичане на руската граница, съобщи за ТАСС адвокатът на един от арестуваните. Той каза, че от момента на ареста още не се е срещал със своя клиент и не знае "предадени ли са документите в Москва и кой се занимава с разследването". Според него доброволци са донесли в следствения изолатор (в Москва, където са прехвърлени всички задържани) събраните вещи на моряците.

Членовете на екипажите на арестуваните кораби, общо 24-ма украински граждани, са задържани за двумесечен срок до 25 януари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 5 години

Питайте Германия защо не иска война с Русия !Не сте яли бой но никога не е късно нали !!!

79

Уникален

преди 5 години

До АнонименУникален тактик си ... и как ще ги придвижат бе златен , ти я пет дивизии по въздух или по земя , щото ти хващам бас, че Русия прострелва всички транспортнти маршрути поне на 1000 километра от границите си ... Русия на терен е нещо с което не трябва да се захващаш , доказано на практика и в осем часовата война срещу Грузия и инструкторите от Краваристан.

78

Анонимен

преди 5 години

сащ ще стовари 5 танкови девизии и ще изгони рснаците

fallback