Снимка: БТА
fallback

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани Русия за престане да провокира Украйна и да върне всички нейни кораби и моряци, задържани край бреговете на Кримския полуостров, предаде Асошиейтед прес.

"Осъждам руската употреба на сила в Азовско море", написа днес в "Туитър" Туск. Той добави, че е обсъдил ситуацията с украинския президент Петро Порошенко и че по-късно днес ще се срещне с негов представител. "Европа ще остане обединена в подкрепата си за Украйна", декларира Туск.

Oще по темата
Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел призова Русия да освободи украинските моряци и кораби, пленени при морското противопоставяне по кримското крайбрежие. Щефен Зайберт прикани двете страни бързо да започнат диалог за изясняване на случая и намаляване на напрежението. По думите му инцидентът поставя "сериозни въпроси преди всички относно прилагането на военна сила от руските сили, която, съдейки по известните досега факти, явно е неоправдана".

По-рано днес от германското външно министерство съобщиха, че на предвидената за днес в Берлин среща на политически директори от външните министерства на Германия, Русия Франция и Украйна - т.нар. Нормандска четворка - ще се обсъждат и събитията по кримското крайбрежие, предаде АП.

Париж също призова Москва "възможно най-бързо" да освободи украинските моряци и да върне конфискуваните морски съдове. "По нищо не личи, че употребата на сила от Русия е била обоснована", се казва в декларация на френското външно министерство.

Западът трябва да помисли за налагането на нови санкции срещу Русия, каза във Варшава съветникът на полския президент Анджей Дуда по външнополитически въпроси. "Засилването на санкционния режим срещу Русия ще бъде разгледано и обсъдено със съюзниците", каза съветникът Кшищоф Шчерски на пресконференция след телефонен разговор между Дуда и Порошенко.

Както е известно кораби от руската брегова охрана обстрелваха вчера три украински плавателни съда край Керченския проток и ги плениха заедно с екипажите, с което повишиха напрежението в региона. По-рано днес украинският президент Порошенко подписа указ за обявяване на военно положение в Украйна за срок от 60 дни. За да влезе в сила, указът трябва да бъде одобрен от парламента в Киев.

Украинският външен министър Павло Климкин заяви, че украинските моряци, пленени от Русия при вчерашния инцидент край анексирания от Русия полуостров Крим, трябва да бъдат разглеждани като военнопленници, предаде Асошиейтед прес. Пред журналисти в Киев Климкин каза, че правителството разговаря с Червения кръст, за да се увери, че моряците са третирани като военнопленници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

97

Алабала

преди 5 години

А "Западът" кога ще осъди касапницата в Йемен, ами в Нигер? И излязоха ли ксерокопия-снимки на "руската морска агресия". Направих ли повечко копия за сесията на ООН? За неопровержимите доказателства, става дума (за тъпите, които не разбраха...)

96

Анонимен

преди 5 години

И АКО НЕ ГИ ВЪРНЕ КО ША СТАНЕ?Май нищо.

95

ХА ХА ХА !

преди 5 години

1/3 от Украинския военоморски флот е конфискуван от руската гранична полиция :)Руснаците даже не са пуснали военоморските си сили в действие!

fallback