Снимка: Reuters

Министерството на вътрешните работи на Русия определи като "безцеремонни" думите на съветника на американския президент по националната сигурност Джон Болтън, изказани по време на визитата му в Ереван.

Политикът призова Армения да се откаже от дружбата с Москва и направи реклама на американското оръжие, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус".

От ведомството сравниха думите на Болтън с по-ранното изказване на американския посланик в Ереван Ричард Милс, в което дипломатът разказа за продължителната и целенасочена подкрепа на Вашингтон за определени групи в Армения. Той също обеща да предостави на страната 26 милиона долара за "укрепване на гражданското общество и медиите".

"Изглеждаше, че по-голяма безцеремонност, неотличима от директна намеса във вътрешните работи, не може да има. Оказа се, че това не е така", подчертават от външното ведомство на Русия.

От там отбелязват още, че Болтън е "поискал Армения да се откаже от "историческите клишета" в своите международни отношения", без да скрива особено, че става дума за традиционната дружба с Русия.

"Той също заяви, че очаква от Пашинян инициативни ходове за разрешаване на нагорно-карабахския проблем след парламентарните избори. Естествено, той не забрави да направи реклама на американското оръжие, което Армения е длъжна да купува вместо руското", добавят от министерството.

Болтън беше на визита в Ереван миналата седмица. Коментирайки конфликта около Нагорни Карабах политикът заяви, че американското "оръжие при всички случаи е по-добро от руското".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase