Снимка: Reuters
fallback

Изтегляне на САЩ от договорите за разоръжаване, като този за ракетите със среден обсег, ще предизвика надпревара във въоръжаването и изключително опасна ситуация, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Франс прес.

Oще по темата
"Ако тези договори бъдат разтрогнати, няма да остане нищо в сферата на ограничаване на оръжията. Тогава ситуацията ще стане според мен изключително опасна. Няма да остане нищо, освен надпревара във въоръжаването", каза Путин на пресконференция с италианския премиер Джузепе Конте.

Ако САЩ разположат ракети със среден и малък обсег в Европа, Русия ще бъде принудена да отговори огледално, каза Путин цитиран от ТАСС.

"Разбира се, главният въпрос е: ако САЩ се изтеглят от този договор, какво ще правят с тези ракети. Ако те бъдат доставени в Европа, естествено, ние ще отговорим огледално", продължи руският президент и предупреди, че Европа трябва да разбере, че ще бъде под заплаха от възможен ответен удар на Русия, ако приеме американски ракети със среден и малък обсег.

Той отхвърли твърдението на Тръмп, че Русия е нарушила договора от 1987 г. и заяви, че САЩ са тези, които го нарушават. Путин каза, че е готов да обсъди с Тръмп въпроса за Договора за ракетите със среден обсег на срещата в Париж на 11 ноември.

По време на пресконференцията италианският премиер Джузепе Конте каза, че санкциите на Европейския съюз срещу Русия трябва да бъдат прекратени, но не отговори дали неговото правителство е готово да наложи вето на удължаването им.

"Правилно е да се поддържат икономическите отношения между Италия и Русия. За Италия санкциите никога не са цел, те са инструмент и трябва да отпаднат възможно най-бързо", посочи Конте.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

ognyanz

преди 5 години

Ако в Европа се върнат ракетите с малък и среден обсег светът ще стане много по-опасен. За тях няма време за реакция както за междуконтиненталните ракети, за горещият телефон между Тръмп и Путин просто няма да има време. Започнат ли едните да изстрелват, другите веднага ще им отговорят.Но за Тръмп това може и да не е проблем. Да му мислят европейците.

85

Анонимен

преди 5 години

Освен с плашене за унищожение на света за друго не стават руските боклуции.

84

Анонимен

преди 5 години

До АнонименДо 83Когато бяхме под руски ботуш и комунизъм, нашето образование беше най-доброто в света. Сега, благодарение на дългогодишните усилия на хуманния и демократичен запад, то е кръгла нула. Не очаквам да го разберете. П.рости.я.т не знае, че е п.ро.с.т.

fallback