Снимка: архив, Reuters
fallback

Президентът на Русия Владимир Путин и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху планират да се срещнат в най-скоро време, за да обсъдят координацията в сферата на сигурността, пострадала от скандала около сваления самолет Ил-20. На този фон арабският печат пише, че Русия лансира инициатива, с оглед създаване на канал за свръзка между Израел и Иран, чиято политика всъщност кара еврейската държава да води бойни действия отвъд границите си, пише Игор Субботин, в. "Независимая газета".

"Разговарях с президента Владимир Путин, договорихме среща в най-скоро време с цел да продължим важната координация по въпроси на сигурността - заяви израелският премиер в началото на среща с министрите си. - Израел е готов да действа по всяко време, за да не позволи на Иран да установи военно присъствие в Сирия и да възпрепятства доставката на смъртоносни оръжия за ливанското движение Хизбула."

Лидерите на Русия и на Израел се разбраха за скорошна среща в разговор по телефона на рождения ден на Путин - 7 октомври. Ще отбележим, че на сайта на Кремъл, поместващ обикновено подробни съобщения за съдържанието на телефонните разговори с Нетаняху, този бе споменат само с един ред - в информация кой е поздравил Путин по случай поредната годишнина.

Евентуалната среща Путин-Нетаняху би била първата след трагедията с руския разузнавателен самолет Ил-20 над Средиземно море на 17 септември. Според руската страна за инцидента е виновна еврейската държава - четири нейни самолета, обстрелвали сирийската провинция Латакия, фактически са се прикрили зад Ил-20, докато сирийските зенитни комплекси С-200 открили ответен огън.

Израел на свой ред обвини официален Дамаск и Техеран.

След трагедията Русия изпрати на сирийските си съюзници, по официални данни, общо 49 единици техника в рамките на доставка на зенитни комплекси С-300. По думите на министъра на отбраната Сергей Шойгу мярката цели да повиши сигурността на руските военни в Сирия. Местните специалисти ще бъдат обучени да използват доставените руски установки за три месеца, а единната система за управление на ПВО ще бъде задействана до 20 октомври, уточни руският министър на отбраната.

Според наблюдатели доставката на зенитни ракетни системи за Сирия едва ли ще възпре Израел от нови атаки, ако той отново усети заплаха край границите си. Миналата седмица Нетаняху превърна иранското военно присъствие в Сирия и Ливан едва ли не в основна тема на преговорите си с германски представители. След разговор с канцлерката Ангела Меркел, посетила Израел, той заяви, че страната му ще продължи да се брани от иранската агресия и ще блокира всички опити на Ислямската република да използва Ливан и Сирия като плацдарм за атаки срещу еврейската държава.

Нетаняху заяви, че очаква от международната общност помощ в борбата с иранската заплаха в държавите, граничещи с Израел. Самият премиер определи визитата на германската канцлерка и министри от кабинета й като успешна, информира по-късно канцеларията му.

Подобна конфронтация обаче едва ли ще остави безучастна Русия, която се намеси в Сирия на една и съща страна с Иран, а доскоро се опитваше да поддържа и топли отношения с Израел. Както информира наскоро арабският в. "Аш Шарк ал Аусат", цитирал информирани източници в Русия, Кремъл планира да сближи позициите на двамата непримирими близкоизточни противници. По техни данни Русия крои план да изгради някакъв канал за комуникации между Ерусалим и Техеран с цел "да намали търканията и да не допусне конфликт" в Сирия.

Според източник на "Аш Шарк ал Аусат" Москва е започнала да лансира такъв план след доставката на комплекси С-300 за Сирия. Арабското издание не съобщава никакви подробности за този канал за свръзка, но твърди, че Русия е готова да посредничи в споровете между Иран и Израел и да реши част от разногласията помежду им.

Експертните среди очакват Путин и Нетаняху да засегнат на срещата и въпроса за доставките на С-300 в Сирия. "Това обаче едва ли ще промени някак нивото на руско-израелските отношения - заяви пред "Независимая газета" Кирил Семьонов, директор на Центъра за ислямски изследвания в Института за иновационно развитие. - Не вярвам да се появи някакъв проблем. Защото доставките на С-300 са чисто символични и не се знае доколко е позволено на самите сирийци да се разпореждат с тези комплекси. Доставени са едва четири пускови установки, тоест половин дивизион, а не четири, дори не и два дивизиона, както споменаваха руските медии."

Същевременно експертът не вижда нищо чудно в новините, че се създава канал за комуникации между Израел и Иран. "Вече имаше данни, че съществува такъв канал и че той е функционирал посредством израелската и иранската мисия в Аман при обсъжданията на ситуацията в Южна Сирия", отбеляза Семьонов.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 5 години

Може ли някой да ми разтълкува изречението на кака *** василкова"Доставени са едва четири пускови установки, тоест половин дивизион, а не четири, дори не и два дивизиона, както споменаваха руските медии." хахахахаха

16

Мда

преди 5 години

Евреите от различните кланове се ритат,а раята страда....Добре поне че се отървахме от Сорос и неговата команда.

15

честна арабска

преди 5 години

няма да мине много време и *** ще вдигнат ръце от тях голям зор ще е докато ги изгонят

fallback